HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Brundle megbüntette volna Vettelt, Hamiltont és Buttont Sanghajban

2010.04.21. 11:29 Real Simon says

Martin Brundle szerint túls engedékenyek voltak a versenybírók, amikor sima figyelmeztetéssel elengedték Lewis Hamiltont és Sebastian Vettelt a sanghaji boxutcában történt lökdösődésük után. A hajdani F1-es pilóta, aki jelenleg a BBC F1-es riportereként dolgozik, internetes rovatában rácsodálkozott a Ferrari-pilóták furcsa helycseréjére is (Alonso a boxutca bejárata előtt meglehetősen agresszívan furakodott be Massa elé).

Sőt, az angol publikum megdöbbenésére azt is megszellőztette, hogy ha ő lett volna a verseny pilótabírája, akkor Jenson Button valószínűleg nem nyert volna Kínában!

„Az előző évek brutális és néha érthetetlen büntetései után most a másik véglet felé tolódtak el az ítéletek. Nem hinném, hogy a McLaren [mint csapat] hibázott, amikor kiengedték Hamiltont az épp elhaladó Vettel mellé. A nyalókás ember nem tarthatja szemmel mindenki más kerékcseréjét, és nem találhatja ki, mennyire pörgeti majd ki a kerekeit induláskor a saját pilótája” – véli Brundle, akinek észrevételeire általában az FIA vezetői is adnak.

„Vettel a légpisztolyok és a szerelők felé terelte Hamiltont, ugyanakkor Hamiltonnak már sokkal korábban vissza kellett volna vennie [a tempóból]. Mindkettejüket figyelmeztették, de mit jelent ez valójában? Meddig hatályos egy figyelmeztetés, és hányat gyűjthet össze egy pilóta, mire igazából megbüntetik?” – teszi fel a sokunkban megfogalmazódott költői kérdést Brundle. „Szerencséjük volt, hogy nem én voltam a pilótabíró [Alexander Wurz töltötte be ezt a pozíciót Sanghajban – SI], mert én erősen javasoltam volna, hogy jó néhány hellyel hátrébbról kelljen megkezdeniük a következő versenyt Barcelonában!"

Brundle szerint az enyhe büntetés veszélyes precedenst teremtett, ami nem tartja vissza a versenyzőket attól, hogy versenyezzenek a boxutcában. Sőt, bizonyos mértékig még bátorítja is őket erre. „Sokkal elnézőbb vagyok a boxutca bejárata előtt folyó versenyzéssel szemben, ahol sem a személyzet, sem a felszerelés nem forog veszélyben” – célzott a Ferrari-pilóták csetepatéjára a szakkommentátor. Brundle megjegyzi: „Korábban az ilyesmit is szabályellenesnek értékelték.”

A BBC szakembere nem hagyta megjegyzés nélkül a győztes Jenson Button viselkedését sem, aki a safety car kiállása előtt szándékosan lelassította a mezőnyt, hogy megugorhasson az új rajtnál. „Legalábbis szigorú megrovást, vagy boxutcán áthajtásos büntetést javasoltam volna Button ellen, amiért ok nélkül lelassította a mezőnyt a safety car kiállását követően. Ez a szabályok egyértelmű megszegése volt – hacsak nem tudja bizonyítani, hogy a biztonsági autó ment be indokolatlanul lassan a boxutcába” – véli Brundle.

4 komment

Címkék: sanghaj mclaren button hamilton vettel szakvélemény brundle kínai gp

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr822211777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gardendesigner 2010.04.21. 18:38:43

Azért az érdekelne, Buttonnak hogy kellene ezt bebizonyítani....mármint technikailag. Esetleg vigyen legközelebb magával trafipaxot? Ez nem egyedülálló dolog, nekem pl. fel sem tűnt.

Ismeretlen_149536 2010.04.21. 23:19:08

Ez az az eset volt, amikor a safety car kimenetele előtt vagy 12 autó összevissza torlódott a pályán. Elég hülye helyzet, de ha jól emlékszem mindig mindenki eljátssza ezt a trükköt, hogy a SC távozásakor lerázza kicsit a többieket. Button se hibázott, de a többiek igen. Ha nem szabad előzni a SC alatt, akkor úgy menj, hogy meg tudj állni ha kell. Na ők nem úgy mentek. Szóval nem kell a bünti. Viszont ahogy Hami meg Alonso a boxutca bejáratánál előzött az (ön)gyilkossági kísérlet volt. Mi van ha a másik autó nem kimenni akar, hanem kanyarodni? Akkor bizony karambol van. Ezért bizony jár a bünti.

Ismeretlen_149244 2010.04.23. 11:22:05

Én csak Hamiltotn büntettem volna meg. A boxbejáratnál Vettelt tolta le majdnem a safety car fázis után pedig Webbert rakta ki a fűre.

Ismeretlen_152981 2010.04.26. 21:05:05

Brundle meg mindenkit büntetett volna szerintem már ez meg a másik véglet, jó lenne következetesség lenne már végre ebben nem csak ha úgy gondoljuk nincs bünti ha úgy gondoljuk van. Button lassítása tényleg minden Safety Caros kimenetnél eljátsszák :) lehet hogy itt kicst túlzásba esett, de fel se tünt volna ha nincs Webberes balhé
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása