HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Hawthorn kontra Collins, mint Button kontra Hamilton: egy angol nemzeti ügy

2010.07.07. 12:13 Real Simon says

A hétvégi Brit Nagydíj különlegessége lehet a McLaren brit versenyzőinek házi háborúja. A legutóbbi versenyeken mutatott formájuk alapján Jenson Button és Lewis Hamilton is jó eséllyel száll harcba a győzelemért Silverstone-ban. (KG)

Bár a múltban már számtalanszor megtörtént, hogy a hazai versenyzők késhegyre menő küzdelmét csodálhatta a brit publikum. Mégis elég messzire kell visszalapoznunk a történelemkönyvben ahhoz, hogy megtaláljuk a legutolsó alkalmat, amikor angol csapattársak meccseltek a győzelemért a szigetországban.

Az év 1958, a helyszín Silverstone, a főszereplő pedig a Ferrari legendás párosa, Mike Hawthorn és Peter Collins. Az egyetlen különbség, hogy míg idén Button és Hamilton is versenyben van a bajnoki címért, addig '58-ban csak Hawthornnak volt esélye a végső győzelemre. Csapattársa, Collins az állásáért harcolt.

Az előző futamon, Franciaországban Collins már csak a Ferrari F2-es csapatában kapott helyet. Végül Hawthorn közbenjárásának köszönhetően visszakapta versenyzői ülését. Silverstone-ban azonban nem úgy kezdődtek a dolgok, ahogy azt Enzo Ferrari szerette volna. A pole pozíciót a vanwallos Stirling Moss kaparintotta meg, Hawthorn csak a negyedik rajtkockát tudta megszerezni, Collins pedig hatodiknak kvalifikálta magát. „Segítek Mike-nak nyerni” – fogadkozott a rajt előtt Collins az újságíróknak.


Hawthorn (8) és Collins (7) vezet a rajt után a Ferrari Dino 246-al a Nürburgringen, két héttel Silverstone után

Amint elindultak, Collins a hatodik helyről egy zseniális manőverrel az élre ugrott. Mögötte Hawthorn és Moss meccselt a második helyért, akik annyira belefeledkeztek a csatározásba, hogy Collins szépen lassan meglépett tőlük. A 26. körben aztán Moss motorja kilehelte a lelkét. Ám Hawthorn nem lehetett nyugodt: a második kör óta szivárgott az olaj a Ferrarijából! Visszavett a tempóból, próbálta alacsonyabb fordulatszámon használni versenyautóját. De amikor az olajnyomás hirtelen leesett, ő is a boxba kényszerült. A Ferrari szerelőinek gyors munkáját dicséri, hogy még vissza tudott térni a második helyre, Salvadori (Cooper) és Lewis-Evans (Vanwall) elé.

Collins eközben senkitől sem zavartatva rótta köreit az élen, és 75 kör elteltével 24,2 másodperces előnnyel intették le csapattársa, Hawthorn előtt. Salvadori és Lewis-Evans az utolsó méterekig késhegyre menő csatát vívott a harmadik helyért. Ez volt az első alkalom, hogy brit csapattársak arattak kettős győzelmet Silverstone-ban, míg a közönség az első négy helyen hazai versenyzőt ünnepelhetett.

Forrás: Formula1.com

3 komment

Címkék: brit ferrari button hamilton mclaren mercedes collins silverstone brit nagydíj f1 história hawthorn

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr842211897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_149536 2010.07.07. 21:39:17

De akkor az olasz nemzeti szimbólummal, a Ferrarival, most meg egy angol csapatnak, illetve egy másik angol csapat két angol versenyzőjének is jók az esélyei. Annyira nem szeretem Silverstone-t, de most jó futamot várok. A cikkhez: Kedves VV, még sok ilyen retro infót bitte!

Ismeretlen_149536 2010.07.07. 21:39:50

Lefogadom, hogy sokan itt hallanak először a Vanwallról, meg Hawthornról

Ismeretlen_148360 2010.07.08. 09:32:39

AMD: akik ezt a blogot olvassák, meg kommentezik, azok biztos nem (itt hallanak először ezekről a patinás nevekről)! ;)
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása