HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Ferrari-ítélet: sok hűhó - semmiért

2010.09.08. 21:05 Real Simon says

Az FIA hivatalosan is megerősítette a Ferrarira kirótt 100 ezer dolláros büntetés jogosságát, amiért az olasz istálló Hockenheimben szabálysértést követett el, amikor Felipe Massa és Fernando Alonso egy kódolt csapatvezetői utasításra helyet cserélt.

Ezzel a maranellói gárda vétett a Sportszabályzat 39.1-es cikkelye, valamint a Nemzetközi Sporttörvény 151c pontja ellen.

A hockenheimi versenybíróság a helyszínen kiszabható legmagasabb büntetést adta a csapatnak (100 ezer dolláros pénzbirság), továbbá átadták az ügyet az FIA Motorsport Világtanácsnak. A WMSC szerdai, párizsi ülésén jóváhagyta a pénzbírságot, a további szankcióktól azonban eltekintettek.

"A beszámolók mély elemzése, a tanúvallomások meghallgatása, valamint a dokumentumok szemrevételezése után a Motorsport Világtanács úgy döntött, hogy jóváhagyja a hockenheimi versenybíróság ítéletét, amelynek értelmében a Ferrarinak 100 dolláros bírságot kell fizetnie, amiért vétett a Sportszabályzat 39.1-es pontja ellen. A Ferrari viseli az eljárás költségeit." – áll az FIA közleményében.

Az FIA egyben elismerte, hogy maga a szabályozás rossz. A szövetség felkérte a Sport Munkacsoportot, hogy vizsgálja felül a csapatutasításra vonatkozó előírásokat, hogy a jövőben mindenki átlátható szabályok szerint járhasson el, és ne legyenek újabb vitás helyzetek.

A döntés részletes indoklása holnap (csütörtök) délelőtt lesz elérhető az FIA honlapján.

 

6 komment

Címkék: büntetés massa; felipe; ferrari; botrány; balhé; hockenheim; fia; csapatsorrend; német nagydíj; motorsport világtanács; alonso; fernando;

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr472281410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szende Szandi(nista) · http://szendeszandinista.blogspot.com/ 2010.09.09. 06:50:56

Jó a cím :) Az FIA ismét bizonyított. Most nem az lett volna a fontos, hogy elemezgessék, jó-e a szabály vagy sem. A szabály életben volt amikor az eset történt, és ezt nem zsebpénzzel kell szankcionálni. Természetesen nem is azzal, hogy eltiltják a Ferrarit, de számtalan köztes lehetőség is volt. Úgy hiszem az FIA ezzel a döntéssel arcúl köpte a Forma1 rajongók minimum 2/3-át, és itt nem azokra gondolog csak, akik a Ferrari ellen szurkolnak, hanem minden olyan F1 rajongóra aki velem együtt úgy érzik, kezd kicsit hiteltelenné válni a sport, mert a pénz sok mindent felül ír. Ha elfogadják a Ferrari állítását, hogy nem volt csapatutasítás, akkor miért kell hozzáfűzni, hogy rossz a szabály. A maranellóiak hazugságkampányát senki sem hitte el, (csak Massa arcát kell megnézni a futam után) és az az érv, hogy csak annyit mondtak a brazilnak, hogy Alonso gyorsabb elég szánalmas. Jean Todt is úgy gondolta, hogy gesztust gyakorol azzal, hogy távol marad a döntéstől, de ez is csak a színjáték része volt. Gondolom az FIA azért nem adott még ki nyilatkozatot, mert az indokokkal nem készültek el a Ferrari ügyvédei. Ecclestone ismét győzött az ő kis Világ Monopoly játékán.....

Sünmami 2010.09.09. 08:52:56

Őszintén. Volt ember aki más itéletre tippelt? Pénz, politika..........soroljam még?

Szende Szandi(nista) · http://szendeszandinista.blogspot.com/ 2010.09.09. 09:34:21

Úgy gondolom, minden egészséges igazságérzékkel (és talán egy kis jogérzékkel) megáldott F1 rajongó reménykedett abban, hogy korrekt döntést hoz a Jean Todt vezette FIA és a Motorsport Világtanács. És legfeljebb utána módosítják a szabályt. Az egész úgy tűnik most, mint ha a Ferrari kezdeményezte volna a szabály módosítását, és a testület a meghallgatáson csupán ezt akarta megvitatni, nem pedig egy szabálysértést szankcionálni, korrekt eljárás keretében. És kiszabtak már előzőleg egy "eljárási illetéket", amit jóvá hagytak mellesleg...Naív volt velem együtt nagyon sok ember.

Real Simon says 2010.09.09. 11:58:58

Hát igen. Az F1-nek (meg az FIA-nak) szüksége van egy erős Ferrarira a bajnokság hajrájában - ezt valahol megértem. De az is tény, hogy érvényben van egy szabály, amit annak idején az összes csapat elfogadott, amely tiltja a csapatsorrend alkalmazását. A Ferrari burkoltan ezt tette - ezért minimum felfüggesztett eltiltással kellett volna még pluszban büntetni őket ("Ha még egyszer ilyet csináltok idén..."). De azon is kár vitatkozni, hogy ez a szabály idejétmúlt, elavult. Amikor az év végén dollárszázmilliókon osztoznak a csapatok, nagyon nem mindegy, hogy a vb 3. helyéért járó pénzt akasztod le, vagy az 5. helyért járót. Ez a realitás. A Forma-1 kőkemény üzlet, csak ritkán és rövid ideig sport. Tudomásul kell venni a realitásokat, és bizonyos korlátozások mellett engedni a csapaton belüli sorrend felállítását. Mondjuk a szezon utolsó negyedében. Meglátjuk, mit eszel ki a Sport Munkacsoport...

FormaNet · http://formanet.blog.hu/ 2010.09.09. 12:24:00

@Real Simon says: Azt hiszem most 93%-ban egyet értünk :) (szezon utolsó negyedében - ez így teljesen korrekt lenne), de én a maradiságom okán a sportot még mindíg a sport szemszögéből szeretem nézni elsősorban, illetve az okos technikai megoldások szemszögéből, és ha ez üzlet is (már pedig az!!!) akkor azt is tudomásul kell venni, hogy az üzletben veszteni is lehet. A TV beszélgetés jó volt, Buttonnal kapcsolatban legyen igazad...
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása