HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Új életre kel a megbízhatósági világbajnokság

2011.06.07. 09:45 Real Simon says

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Le Mans-i 24 órás viadalt szervező Automobile Club de l’Ouest (ACO) megállapodott, hogy jövőre közös rendezésű bajnoki sorozatot indít útjára, megbízhatósági-világbajnokság néven.

Miközben a Formula-1 rajongói a Bahreini Nagydíj sorsa miatt aggódtak (ha egyáltalán), a magyar sportrajongók pedig a hungaroringi WTCC-bajnoki futam eseményeit figyelték, az FIA Motorsport Világtanácsa egy új világbajnoki sorozat indításáról döntött Barcelonában.
Az FIA World Endurance Championship (megbízhatósági-világbajnokság) 2012-ben rajtol. Célja, hogy további nemzetközi elismertséget szerezzen a Le Mans-i 24 órás versenyen szereplő gyártók, csapatok és pilóták számára.

Az új vb-sorozat hat versenyből áll majd, és olyan klasszikusokat tartalmaz, mint a Sebringi 12 órás, a Spái 1000 kilométeres, vagy a Road Atlantán megrendezett, 12 órás petit Le Mans. A legnagyobb és leghíresebb megbízhatósági verseny, a Le Mans-i 24 órás is a bajnoki sorozat részét képezi, egyenrangúan a többi eseménnyel.


2012-től a Le Mans-i 24 órás is az új megbízhatósági-vb részét képezi majd (Fotó (c) Audi)

A bejelentés egyúttal véget vetett az FIA és az ACO 1960-as évek óta tartó rivalizálásának. Az új bajnoki sorozat részleteiről Jean Todt, az FIA elnöke, valamint Jean-Claude Plassart, az ACO elnöke közös sajtótájékoztatón számol be csütörtökön, a Le Mans-i 24 órás verseny előkészületei során.

„Nagyon örülök, hogy sikerült megegyeznünk az FIA-val. Az új bajnokság kiírása révén a megbízhatósági autóversenyzés visszanyeri méltó helyét a motorsportban, vagyis elérjük célunkat, amelyen a 24 órás Le Mans-i verseny megalapítása, 1923 óta dolgozunk. Jean Todt elnök úr elfogadta felkérésemet, hogy szombaton, június 11-én ő indítsa el a 24 órás futamot a francia nemzeti zászlóval. Ez szimbolikus és látványos módja lesz az együttműködésünk megünneplésének” – nyilatkozta Jean-Claude Plassart.

2 komment

Címkék: vb világbajnokság fia endurance megbízhatóság le mans; 24 órás; aco

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr912963890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Putz Patrik · http://ppf1.blog.hu 2011.06.07. 11:16:51

"Jean Todt elnök úr elfogadta felkérésemet, hogy szombaton, június 11-én ő indítsa el a 24 órás futamot a francia nemzeti zászlóval."

Szép gesztus, és amúgy is ki más lenne alkalmasabb az FIA és Le Mans kötelékét szorosabbra fűzni, mint Todt, aki csapatfőnökként kétszer nyert Le Mans-ban.

Real Simon says 2011.06.07. 11:46:03

@Putz Patrik: Na igen. Nem vagyok 100% benne, de mintha úgy derengene, hogy Todt már tavaly is ott volt Le Mans-ban. Csodálkoztam is, hogy nézd má', még a végén kezet fognak:) Szerencsére megtörtént!
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása