HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Elköltözött a Száguldó cirkusz blog!!!

2014.05.15. 12:35 Real Simon says

Kedves Száguldó cirkusz (könyv) és SzC_blog rajongók! E L K Ö L T Ö Z T Ü N K !

F1 logistics moving.jpg

2014. május 10-től a Száguldó cirkusz F1 blog megszüntette tevékenységét a Blog.hu felületén.

Mostantól a Száguldó cirkusz F1-es könyvek szerzőjének, Simon Istvánnak a bejegyzései, véleménye, elemzései új platformon, a CafeBlog felületén olvashatóak. K Ö V E S S E T E K minket új otthonunkban!

Még több hírrel, érdekességgel, elemzéssel várunk benneteket mostantól ezen a linken: http://szaguldocirkusz.cafeblog.hu/

Üdvözlettel:

Simon István
Főszerkesztő
Száguldó cirkusz F1 blog
Száguldó cirkusz évkönyvek
e-mail: szaguldo.info@gmail.com

 

 

 

 

1 komment

Az újonc bajnok, az orosz menekült, a zöldfülű, meg az F1-es tesztpilóta

2014.04.02. 01:01 Real Simon says

Hétfőtől csütörtökig a Hungaroringen tesztelnek a Német Túraautó Bajnokság (DTM) legjobbjai. A Mercedes-Benz motorsport-részvételének 120. évfordulója, a legendás Ezüstnyilak 80. évfordulója, illetve a DTM 30. születésnapja alkalmából sajtóbeszélgetésre hívta az SzC_blogot a csillagos márka, ahol a Mercedes csillagai, Gary Paffett, Paul di Resta, Vitalij Petrov és Pascal Wehrlein válaszoltak a kérdéseinkre.

Szöveg: Simon István (SzC_blog)
Fotók: Speedlight, Kaiser Erika Photo, SzC_blog, Csordás Gábor

DTM_teszt_052_600.jpgA Mercedes-Benz négy muskétása 2014-ben: Di Resta, Paffett, Wehrlein és Petrov. Előtérben a tavasszal bemutatkozó AMG C-Klasse a Hungaroringen

Négy, csillagos pólóba öltözött autóversenyző ül egy hosszú asztalnál a Hungaroring Knézy Jenőről elnevezett interjúszobájában. Az asztalt kíváncsi újságírók ülik körbe, amikor a Száguldó cirkusz blog szerkesztője betoppan (muszáj volt megállni, körbejárni a hófehérre glancolt Mercedes Actros kamionokat, na!), fényképezőgépek kattognak. A hangulat azonban kifejezetten barátságos, mindenesetre sokkal közvetlenebb, mint egy Formula-1-es sajtótájékoztatón, ugyanebben a teremben.

Egy tapasztalt róka – Gary Paffett, egy személyben a McLaren F1-es tesztpilótája –, egy visszatérő bajnok – Paul di Resta, akit az elmúlt három évben még a Force India F1-es versenyzőjeként ismertünk – egy orosz „menekült” – Vitalij Petrov, aki két éve még a Renault F1-es pilótája volt – és egy alig 20 éves snájdig legény – Pascal Wehrlein, aki tavaly még újonc volt – ül az asztal egyik végében. Valamennyien alig várják már, hogy kipróbálhassák a Mercedes 2014-es versenygépét, az AMG C-Klassét, amely a hétfőn kezdődött, négynapos teszten mutatkozik be a Hungaroringen. Ők már tudják, amit talán sok magyar sportrajongó még nem: idén május 30. és június 1. között újra Mogyoródon versenyez a DTM mezőnye – először 1988 óta!

Rika_diResta_Mercedes_600.jpgDi Resta kedden a 4. legjobb időt autózta az új Mercedes AMG C-Klasséval

Gary Paffett a hibátlan modorú, kedves angol úr, aki több mint tízéves DTM-pályafutást tudhat maga mögött. 2005-ben megnyerte a bajnoki címet a Mercedesnek, és bár azóta háromszor is karnyújtásnyira került a titulushoz (2012-ben az utolsó futamon bukta el), dupláznia nem sikerült. Talán majd idén. „Nem vagyok feszült emiatt” – mondja Gary, aki szabadidejét általában Wokingban tölti, az F1-es szimulátorban, hogy tapasztalatával, tanácsaival segítse Jenson Button és Kevin Magnussen munkáját a McLaren beállításait illetően. „Sokkal jobban bosszantana, ha azóta egyszer sem lett volna lehetőségem a bajnoki címért küzdeni" – mondja. Majd hozzáteszi: „Norbert (Haug, a Mercedes korábbi motorsport-főnöke, aki 2012 végén vonult nyugdíjba – a szerk.) mindig is nagy támogatóm volt, és idén visszatér a DTM-be – de nem mint sportmenedzser, hanem mint a DTM-futamokat közvetítő Das Erste szakkommentátora.”

Vitalij Petrov kissé izgágán üli végig a félórás sajtóbeszélgetést. Egy teszten már részt vett új munkaadójánál, de elárulja: „egyáltalán nem vagyok elégedett azzal, ahogy jelenleg vezetem a Mercedest. Sokféle versenyautót vezettem már, a Le Mans-i prototípusoktól kezdve a GP2-es kocsikon át az F1-es autókig, de a DTM-autó különleges vezetési technikát követel meg. Ami a Hungaroringet illeti, kedvelem ezt a pályát, főleg azért, mert amikor még az F1-ben versenyeztem, évről évre egyre több orosz szurkoló utazott el ide, hogy szurkoljon nekem. Remélem, nem lesz ez másként idén júniusban, a DTM-futamon sem!” Az SzC_blog csak megerősíteni tudja, mennyire kitartóak az orosz autósport-rajongók: első hungaroringi képeink kiposztolása óta kb. 90 százalékkal nőtt az SzC_blog orosz kedvelőinek száma!

Petrov_0451_Merc_600.jpgVitalij Petrov egy év kihagyás után tér vissza a versenyzéshez, a Mercedes DTM csapatával

Pascal Wehrlein az ártatlan, őzbarna szemű versenyző-tanonc megtestesítője. A Mercedes-Benz tavaly vette fel csapatába, miután 2012-ben második lett a DTM betétversenyének számító F3 Euroszériában. A séró már stimmel, jöhetnek az eredmények! Pascal azért nem egy elveszett ember, nem kell félteni a rutinos Paffett, Petrov és Di Resta társaságában. Arra a kérdésre, hogy miért jó, hogy a DTM a kínai és a tervbe vett japán futammal egyre inkább nemzetközi bajnoksággá válik, azt válaszolta: „Fiatal vagyok, szeretném bejárni a világot”.

Paul di Resta az elmúlt három évben a Force India-Mercedes F1-es pilótájaként kereste a kenyerét. A száguldó cirkusz könyörtelen világa azonban kissé megkeseredetté tette a még mindig csak 28 éves skótot, aki – miután nem talált barátokra az F1-ben – idén visszatér egykori sikerei színhelyére. „Én most is újonc vagyok. Meg kellett csinálnom a DTM újonctesztjét, úgyhogy technikailag még mindig újoncnak számítok” – viccelődött Paul, aki láthatóan sokkal lazább, kiegyensúlyozottabb volt, mint F1-es korában bármikor. „Ez lesz a harmadik alkalom idén, hogy vezethetem a Mercedest, de az új autóval a Hungaroringen fogok menni először. Elég keskeny a pálya, és nyáron, a nagy melegben ez az egyik legnehezebb versenyhelyszín. Lépésről lépésre kell visszaszoknom a túraautózáshoz, nincsenek túl nagy elvárásaim idén magammal szemben.”
Rendben.

Rika_Audi_Rockenfeller_600.jpgAz első két napon az Audi dominált. A bajnok Mike Rockenfeller csapattársa, Molina RS5-ösét vezette

A jól időzített egysoros gyomrosokra mindig kapható Di Restának a következő forró témát az új F1-es motorok adták. Főleg a hangjuk. „Az F1-rajongók elsősorban az autók hangja miatt nézik a versenyeket, ezért kapcsolják be a tévét. Az idei hibrid turbómotorok hangját azonban inkább nem kommentálnám...”  jegyezte meg sokat sejtetően Paul, majd egy személyes történetet is elmesélt. „Egyszer Isztambulban, talán 2011-ben elvéreztem az időmérő edzésen a Q2-ben. Ahogy ballagtam vissza a depó felé, meghallottam a többi autó V8-as motorjának a hangját, akik a Q3-ba jutottak. Fantasztikus élmény volt – azt hiszem, az F1-rajongók javarészt ezért mennek ki a versenypályákra.”

Mészáros Sándor kollégám (Origo F+1 blog) kérdésével fején találta a szöget, amikor Norbert Haug és Toto Wolff eltérő szerepeire kérdezett rá a Mercedes-pilótáknál. „Norbert volt az, aki lerakta a Mercedes mai F1-es sikereinek alapjait. Toto már más karakterű vezető, de ugyanolyan nagy figyelemmel végzi a munkáját” – válaszolta Paffett. „Toto nehéz feladatot vállalt magára, amikor a Mercedes sportmenedzsere lett, de nagyon jól csinálja. Ugyanakkor óriási tisztelet jár Norbertnek, akinek a jelenléte még mindig érződik a Formula-1-es csapat egész működésén” – tette hozzá Di Resta.

Rika_BMW_Farfus_600.jpgA brazil Augusto Farfus tavaly 3 győzelmet szerzett a BMW M3 DTM-mel

A tesztelésen egyelőre nem ment olyan jól a Mercedesnek, mint várták. Az elő tesztnapot (hétfőn) az Audi kvartettje zárta az élen, a spanyol Miguel Molina 1:37,792 perc alatt ért körbe a Hungaroringen, megelőzve Adrien Tambayt, a címvédő Mike Rockenfellert és Jamie Greent. Legjobb mercisként Paul Di Resta végzett, 2,7 másodperces hátránnyal. Kedden folytatódott a négykarikások sorozata: Nico Müller jegyezte a legjobb időt 1:37,505 perccel, megeőzve Mattias Ekströmöt (Audi) és Gary Paffettet (Mercedes), aki 1:37,927 perces eredményével csak két tizedmásodperccel verte régi-új csapattársát, Paul di Restát.

Ekstrom_DSC_3340_600.jpgMattias Ekström (Audi) GoPro kamerával rögzítette első kalandozását a Hungarorigen

Szólj hozzá!

WTCC esélylatolgatás 2014: a Citroën a titkos favorit

2014.03.23. 10:14 Real Simon says

Három hét múlva, április 13-án Marrakesben rajtol az FIA túraautó-világbajnokság idénye. Három gyári csapat - Citroën, Honda, Lada - versenygépei mellett az RML Group által felkészített hét Chevrolet Cruze-zal lesz teljes a mezőny. A tesztelések már javában zajlanak - a Zengő Motorsport nélkül...

HONDA CIVIC WTCC_1.jpgA Castrol Honda január óta négyszer tesztelte az új Civic WTCC-t. A Zengő Motorsport még egyszer sem... 

CITROEN

A Citroën nem viccel. Amióta a franciák szeptemberben, a Párizsi Autószalonon hivatalosan bejelentették, hogy 2014-ben részt vesznek a WTCC futamain, egyik tesztelés a másikat éri. A gyári pilóták, a négyszeres WTCC-címvédő, Yvan Muller és a kilencszeres ralivilágbajnok, Sébastien Loeb azóta tesztelt már Le Castellet-ben (kétszer is), a Slovakiaringen, a Hungaroringen, Oscherslebenben, januárban ötnapos megatesztet hajtottak végre Abu-Dzabiban, most pedig Valenciában koptatják az aszfaltot.

CITROEN C-Elysee WTCC.jpgA gyár igyekszik lehűteni az új C-Elysée-vel kapcsolatos várakozásokat, Loeb és Muller azonban meglepetésre készül

A Citroën vezetése úgy döntött, Muller és Loeb mellett egy harmadik C-Elysée-t is elindít, a kétszeres argentín ST2000-bajnok José-María Lópezzel, sőt, öt versenyre egy negyedik autót is benevez a kínaiak egykori F1-es reménysége, Ma Csing-Hua számára.

Muller és Loeb nagyon szerényen nyilatkozik, pedig valójában merész álmokat dédelgetnek. Egy gyártó aligha szórna el eurószázezreket a folyamatos tesztelésre, ha nem futamgyőzelmekre, sőt, a világbajnoki címre hajtana. Kapásból, már 2014-ben.

CITROEN WTCC2014-sebastien-loeb-yvan-muller.jpgSzuperpáros: Sébastien Loeb és Yvan Muller összesen 13 FIA világbajnoki cím tulajdonosa

HONDA
Legkomolyabb ellenfelük a Castrol Honda csapata lehet, amely az átalakuló WTCC-szabályzat miatt egy átmeneti autóval kezdte meg a teszteket januárban, az aragóni pályán. Ezután Barcelona és Le Castellet következett, ezen a héten pedig Valenciában élesítették a vadonatúj Civic WTCC karmait.

A tesztelés oroszlánrészét az idén 52 éves (!) Gabriele Tarquini végezte, akinek tapasztalatához senkié nem mérhető a WTCC mezőnyéből. Tiago Monteiro csak Valenciában vezethette először az új TC1-es Civicet, de el volt ragadtatva a kocsi úttartásától, a motor nyomatékától és erejétől, amit 381 lóerőre becsülnek.

"Minden vadonatúj: a kasztni, a motor, a futómű, az aerodinamikai alkatrészek - még a kerekek mérete is megváltozott! (17-ről 18 collra - a szerk.). Ha figyelembe vesszük, hogy csak 2013 szeptemberében láttunk hozzá az új autó fejlesztéséhez, nagyon rövid idő alatt rengeteg munkát végeztünk el" - mondja Andrea Adamo, a JAS Engineering főtervezője. Horiucsi Dajszuke, a Honda WTCC motorprogramjának vezetője hozzáteszi: "Azon kívül, hogy új motorblokkot készítettünk, nagy lépést tettünk előre a levegőbeszívás és az égés tökéletesítése terén is. Az első tesztek viszaigazolták a próbapadon elvégzett szimulációink eredményeit. Mostantól nincs más dolgunk, mint hogy finomhangoljuk a motorvezérlést."

WTCC_honda_civic_valencia_test-600.jpgA Honda 2014-es pilótái: Tarquini, Monteiro, Michelisz és Bennani Valenciában 

A Zengő Motorsportnak nemcsak a motor finomhangolására, hanem magára a versenyautóra is várnia kell még. Ez a privát csapatok sorsa: egy új modell első kész példányait mindig a gyári csapat használhatja, tesztelheti. Ráadásul a magyar alakulatnak mostantól osztoznia kell a technikán, a viszonylag lassan készülő alkatrészeken a Proteam csapatával is, amely Mehdi Bennani számára készíti fel a Civic TC1-et 2014-ben.

LADA
Viktor Sapovalov csapatánál már az új szabályok elfogadása előtt, 2013. kora tavaszán tudták, hogy új autót kell építeniük az elavult Granta Sport helyett. Az új Lada Granta TC1-et a tömegközéppont lehető legalacsonyabban tartása köré tervezték és építették az oroszok, így nemcsak külsőleg lett sokkal vagányabb, mint az elődje, de a várakozások szerint jobb versenyautó is lesz.

WTCC Lada-Granta-2014-forare_600.jpgThompson (balra) erős csapattársat kapott Rob Huff személyében, ketten igyekeznek valóra váltani a LADA merész terveit a Granta TC1-gyel

"Mérnökeink a tavalyi megszerzett tapasztalatok felhasználásával, az új aerodnimaikai előírások rugalmasságával, illetve az új fejlesztésű futóművek segítségével sokkal jobb autót építettek. Ugyanakkor, továbbra is élvezzük a Granta rövidebb tengelytávját, ami különösen pozitív hatással van a vezethetőségre" - jelentette ki Sapovalov. Az új 1.6-os turbómotort a francia ORECA fejlesztette és építette, ez magyarázza, hogy az oroszok Magny-Cours-ban hajtották végre az új Granta TC1 első tesztelését.

A 2012-es világbajnok, Rob Huff leigazolása komoly fenyvertény a Lada számára, James Thompsonnal együtt ugyanis immár két gyors és tapasztalt versenyzőjük van, akik képesek fejleszteni és előre húzni a csapatot. Mihail Kozlovszkij állítólag sokat tanult tavalyi első szezonjában, de még mindig tanulnia kell, ha lépést szeretne tartani a WTCC menőivel. A LADA Sport Lukoil team még egy tesztet tervez a szezon kezdetéig, valamelyik spanyol pályán.

CHEVROLET (RML)
A Chevrolet gyári kivonulása után addigi partnerük, a Ray Mallock Ltd. (RML) vette kézbe a Cruze-ok fejlesztését. A brit mérnöki gárda idén négy csapatot - a ROAL-t, a Campost, a Nikát és a Münnich Motorsportot - lát el új fejlesztésű Cruze WTCC-kkel, ami összesen hét autót jelent.

WTCC Coronel-livery-all-angles.jpgA két Tommal, Coronellel és Chiltonnal felálló ROAL Motorsport lehet a Chevrolet legeredményesebb csapata idén a WTCC-ben

A legkomolyabb győzelmi esélyekkel a Tom Coronellel és Tom Chiltonnal felálló, Roberto Ravaglia által dirigált ROAL Motorsport rendelkezik, amely kilenc év után váltott BMW-ről Chevyre. A Campos idén kétautós csapattá bűvült, Hugo Valente mellett a szerb Dusan Borkovic is részt vesz a bajnokságban. A NIKA Racing még nem nevezte meg idei pilótáját (Michel Nykjaert tavaly szemrebbenés nélkül kirakták, mert nem tudott szponzort hozni, pedig a dán akkor éppen a vb 2. helyén állt!), René Münnich csapatánál viszont egy igazi túraautós nagyágyú tér vissza, az egykori F1-es pilóta, Gianni Morbidelli személyében.

Továbbra sincs helye a 2014-es rajtrácson Pepe Oriolának, aki pedig számos alkalommal bizonyította már tehetségét, rátermettségét. A spanyol számára a NIKA Racing, vagy a Campos csapata dobhat mentőövet, de minden a pénzen fog múlni.

Zengo_Chn1.jpgZengő Zoltán csapatfőnöknek van még mit megreparálnia a csapat 2014-es indulásáig

Januárban jelentették be az egykori F1-es istálló, az Onyx érkezését a túraautó-vb-re, mostanában azonban sokkal rosszabb hírek érkeznek Mike Earle gárdájáról. Úgy tűnik, mégsem állt össze a pénzügyi háttér, ami meghiúsíthatja a brit csapat 2014-es indulását a WTCC-ben. 

A 2014-es WTCC rajtlista:

Honda (JAS Motorsport) Honda Civic WTCC
Gabriele Tarquini (ITA) / Tiago Monteiro (POR)

Zengő Motorsport  Honda Civic WTCC
Michelisz Norbert (HUN)

CITROEN Racing  Citroën C-Elysée
Sébastien Loeb (FRA) / Yvan Muller (FRA) / José-María López (ARG)

Lukolil LADA Motorsport Lada Granta TC1 
Rob Huff (GB) / James Thompson (GB) / Mihail Kozlovszkij (RUS)

Proteam Motorsport  Honda Civic WTCC
Mehdi Bennani (MOR)

ROAL Motorsport  Chevrolet Cruze 1.6T
Tom Coronel (NL) /Tom Chilton (GB)

Campos Chevrolet Cruze 1.6T
Hugo Valente (FRA) / Dusan Borkovic (SRB)

Münnich Motorsport  Chevrolet Cruze 1.6T
Gianni Morbidelli (ITA) / René Münnich (D)

Team Engstler  BMW 320d
Franz Engstler (D) / TBA*

Nika Racing  Chevrolet Cruze 1.6T
TBA*

Campos Seat León WTCC 
John Filippi (FRA) / Pepe Oriolá (SPA) (?)

* A pilóta személyét később jelentik be

Szólj hozzá!

Címkék: fr

Exkluzív: „Baumgartner képzett versenyző volt, de nem túl gyors" - interjú Gianmaria Brunival

2014.02.15. 19:45 Real Simon says

Gianmaria Bruni életében először 10 évvel ezelőtt járt Budapesten. Paul Stoddart, a Minardi akkori tulajdonosa az Intercontinentalban megtartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Baumgartner Zsolt lesz az olasz F3000-es bajnok csapattársa, egyúttal az első magyar, aki teljes évadot futhat az F1-ben. „Gimmi" Bruni a Daytonai 24 órást követő bahreini tesztelés után válaszolt az SzC_blog kérdéseire. Exkluzív interjú.

BRUNI_BAUM_MTRO_LEIND 600.jpgA Minardi 2004-es kvartettje (balról jobbra): Bas Leinders (tesztpilóta), Gimmi Bruni, Baumgartner Zsolt és Tiago Monteiro (tesztpilóta) Melbourne-ben - még tele reménységgel... (Fotók: DPPI - Gilles Levent)

Milyen emlékeid vannak a tíz évvel ezelőtti, első minardis évadodról? Inkább kellemesek, vagy fájdalmasak az elavult versenyautó miatt?
・ Azt hiszem, a 2004-es volt életem legtöbb szenvedést okozó versenyidénye. Tele voltam reménnyel és lelkesedéssel, de ezek az érzések hamar lelohadtak, én pedig tehetetlennek éreztem magam. Az akkor harmadik idényét kezdő Minardi-modell teljesen reményelen volt a többi autóhoz képest, de én ennek ellenére is igyekeztem mindent kisajtolni belőle. Mindent megtettem, hogy a lehető leggyorsabb legyek.

A 2004-es szezon nagy részében verted Baumgartner Zsoltot, úgy az időmérőkön, mint a a versenyeken, még a Hungaroringen is. Az évad végére azonban felszívta magát, Brazíliában annak ellenére megvert, hogy a boxutcából kezdte a versenyt. Hogy emlékszel vissza az utolsó futamodra?
- Tíz év hosszú idő, nem emlékszem már pontosan, mi történt akkor, Interlagosban. Arra emlészem, hogy állandóan technikai gondok voltak a kocsival a futamokon, és minél inkább közelítettünk a bajnokság végéhez, annál kiábrándultabb lettem emiatt.

BRUNI_BAUMG Montreal04 r600.jpgBruni a 2004-es idény első kétharmadában biztos kézzel tartotta maga mögött Baumgartnert - itt éppen Montrealban

Mit gondoltál akkor Zsoltról? Professzionálisan egy szinten voltatok az idény kezdetén? Hogyan fejlődött a szezon során?
Őszintén mondom, hogy Zsolt profi autóversenyző volt. De az idény első felében kétségkívül gyorsabb voltam nála. Már nem tartjuk a kapcsolatot, de kellemes emlékeim vannak róla. Jó srác.

Mik voltak Baumgartner erősségei, illetve gyengéi?
・ Jól képzett, profi és kiegyensúlyozott autóversenyző volt – de nem volt valami gyors...

Hogy sikerült a Daytonai 24 órás futam számodra, illetve a Risi Competizione csapat számára?
・ Sajnos idén nem tudtuk befejezni a versenyt. A negyedik órában csapattársam, Matteo Malucelli lassan haladt a pálya szélén egy boxkiállás után, amikor az egyik prototípus pilótája (Memo Gidley – a szerk.) hátulról nagy sebességgel belerohant. Hatalmas baleset volt, mindkettőjüket kórházba kellett szállítani. Matteo már jól van. Daytona után rögtön Bahreinbe mentünk tesztelni, mert jönnek a következő versenyek.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?
・ A Le Mans-i 24 órás megnyerésére. Ez a világ legnagyszerűbb érzése.

BRUNI_AFCorse port 2012 r600.jpg

Mit gondolsz, miért nincs jelenleg olasz pilóta az F1-ben? Ki lehet a következő?
・ Szerintem a pilótapiacot különféle érdekek uralják, és ebbe az olasz versenyzők nem tartoznak bele. Nagyon sok fiatal, tehetséges olasz versenyző van... Remélem, egyikük hamarosan megérkezik az F1-be is, a megfelelő csapattal!

Mit üzensz a magyarországi rajongóidnak?
・ Tudom a magyarokról, hogy nagy autósport-rajongók. Remélem, én is a kedvenceik közé tartozom. Továbbra is igyekszem a lehető legjobbamat nyújtani – miattatok is!

Szólj hozzá!

Jerezi tanulságok: vezet a Mercedes, bajban a Red Bull

2014.02.02. 10:55 Real Simon says

Bár szezon első tesztelése ritkán tekinthető az erőviszonyok helyes indikátorának, néhány következtetést levonhatunk. A Mercedes végezte legjobban a dolgát, a brixworthiak hajtóműveit használó négy csapat 875 kört tett meg Jerezben – hatszor annyit, mint a Renault-motoros csapatok. Sebastian Vettelnek két nap alatt 11 kört sikerült befejeznie. A leggyorsabb kört a McLaren újonca, Kevin Magnussen futotta – egyesek szerint a wokingiak megtalálták Lewis Hamilton utódját.

Mercedes W05 LH2 ontrack Jerez_r600.jpgA Mercedes végezte a legjobb munkát a télen, Jerezben a brixworthi hajtóművek bizonyultak a legmegbízhatóbbnak (Fotók: Wolfgang Wilhelm/AMuS)

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke „a Formula-1 történetének legbonyolultabb versenyautójának“ nevezte az idei RB10-est. Nem véletlenül: amellett, hogy a tervezőknek az FIA új előírásainak megfelelőre kellett alakítaniuk a kocsik orrát, a hajtóművek is teljesen megváltoztak. A motor (1.6 literes V6-osok) csak az erőcsomag egyharmadát teszi ki, a többi energia az ERS rendszerből és a kipufogógáz hőenergiáját újrahasznosító MGU-H-ból tevődik össze. Utóbbi kettővel akadt legtöbb gondja a Red Bull motorpartnerének, a Renault-nak, és a problémákból természetesen kijutott a Toro Rossnak és a Caterhamnek is.

Ricciardo RB10 stop Jerez D3_600.jpgSosem kezdte még ilyen gyengén a tesztszezont a Red Bull: Daniel Ricciardo alatt többször is megállt az RB10-es, az ERS hibájából

A három renault-s gárda összesen 151 kört (668 kilométert) tudott megtenni a jerezi tesztelés négy napja alatt, amiből nem kis meglepetésre a Caterham vette ki legjobban a részét (76 kör). A télen motorcsomagot váltó Toro Rossónak 54 körre, a világbajnok Red Bullnak csupán 21 körre futotta. Négy nap alatt. Az ERS hibridrendszer mellett a motor installációjával is problémák lehetnek, a tervezőguru Adrian Newey ezért visszavonult Milton Keynes-be, a rajzasztal mögé, hogy a következő tesztre (Szahír, február 19-22.) átdolgozza az RB10-est.

Nem fájt viszont a fejük a Mercedes erőforrást használó csapatoknak: a Brixworthben készülő V6-osok (és a hozzájuk kapcsolódó erőcsomag) nemcsak megbízhatónak, de gyorsnak is bizonyult. A Mercedes gyári pilótái, Nico Rosberg és Lewis Hamilton összesen 309 kört (1368 km) tettek meg, egy-egy tesztnapjukon mindketten megközelítették a 100 körös álomhatárt. Az Ezüstnyilak teljesítményét csak a Ferrari (251 kör, 1111 km), illetve a McLaren-Mercedes (245 kör, 1084 km) tudta megközelíteni, utóbbiak annak ellenére, hogy az első tesztnapon ki sem tudtak jönni a garázsból az MP4-29-es gyermekbetegségei miatt.

Ferrari F14 KR03 ontrack Jerez D1.jpgKimi Räikkönen első kilométerei egész jól sikerültek a Ferrarival: a finn az első tesztnap leggyorsabbja volt

A Ferrari erőcsomagját használ három istálló – Ferrari, Sauber és a frissen csatlakozott Marussia – összesen 444 fordulót teljesített Jerezben, ami 1966 kilométernek felel meg. Ez visszaigazolta, hogy a Scuderia mérnökei jó munkát végeztek a V6-os turbóval és az elektromos rendszerekkel, melyeknek fejlesztése 2012 nyara óta zajlik.

Kevin Magnussen máris letette a névjegyét: a McLaren újonca futotta a leggyorsabb kört Jerezben (1:23,276), a harmadik napon, amely a négy közül a legszárazabb volt. „Mindannyian tudjuk, hogy még csak a téli teszteléseknél tartunk, nem tudhatjuk, hogy a többiek mit csináltak, így nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani a köridőknek“ – szerénykedett a hidegvérű dán. „Nyomtam neki, de azért nem adtam bele mindent abba a körbe. Igyekszem kiismerni az autót, a csapat pedig gyűjti az adatokat. Elég sok kört tudtam megtenni, sokat tanultam, ezért elégedett vagyok“ – nyomta a kötelező PR-szöveget Magnussen.

Magnussen McLaren MP4-29 F1-Jerez D4 r600.jpgKevin Magnussen nagyon izgult első mclarenes bevetése előtt, de remekül vizsgázott: az első tesztek legjobb idejét futotta

Később azért bevallotta, hogy nagyon izgult az F1-es bemutatkozása előtt. „Pillangók röpködtek a gyomromban, előző éjszaka alig tudtam aludni az izgatottságtól. De ez természetes, hiszen újonc vagyok. Óriási élményen vagyok túl - ez volt az első napom F1-es versenyzőként!"

A tesztelés Bahreinben folytatódik, február közepén. Azon a teszten már ott lesz a Lotus is, valamint egy vélhetően jelentősen átdolgozott Red Bull-Renault, hogy helyreállítsa megtépázott renoméját.

1 komment

Kobajasi és Ericsson a Caterhamnél – teljes az F1-es rajtlista!

2014.01.21. 21:50 Real Simon says

Mindkét pilótáját megnevezte a Caterham F1 Team, ezzel teljessé vált a Formula-1 rajtlistája. Kobajasi Kamui egy év szünet után visszatér, míg a GP2-ből érkezett Marcus Ericssonnal háromra nőtt az újoncok száma.

KOBAYASHI Sauber AUS12-3600.jpgKobajasi (balra) egy év kihagyás után tér vissza a száguldó cirkuszba (Fotó: Sauber F1 Team)

Kobajasi Kamui egy év kihagyás után visszatér a száguldó cirkuszba, méghozzá a Caterham színeiben – jelentette be kedden a brit kiscsapat főnöke, Cyril Abiteboul. A leafieldi gárda mindkét tavalyi pilótájának, Charles Picnek és Giedo van der Gardénak is búcsút intett, így a másik pilütaülést a svéd újonc, Marcus Ericsson foglalhatja el.

„Nagyon örülök, hogy visszakerültem a Formula-1-be, ez egy fontos lehetőség számomra. Remélem, jó évadunk lesz a Caterhammel!" – jelentette ki Kobajasi, aki az elmúlt évben az FIA GT-sorozatban versenyzett az AF Corse Ferrari színeiben, miközben F1-es visszatérésére koncentrált.

Ericsson tavaly két futamot (Nürburgring, Hungaroring) nyert a GP2-sorozatban, második lett Spában és Szingapúrban, összesítésben a hatodik helyen végzett. Tehetsége, gyorsasága és apja jól menő vállakozása miatt a szakemberek régóta esélyesnek tartották az F1-es beugrásra. „Nagyon büszke vagyok ma mindenkire, aki segített az F1-es álmom valóra váltásában. Izgatottan várom a szezont, különösen az első futamot Ausztráliában" – jelentette ki Ericsson, aki az első svéd F1-es pilóta lesz az egykori Ferrari- és McLaren-pilóta, Stefan Johansson óta.

Ericsson_GP2HUN_r600.jpgEricsson - a képen a tavalyi, hungaroringi GP2-es győzelme után - az első svéd lesz az F1-ben Stefan Johansson óta (Fotó: GP2 Media)  

Cyril Abiteboul csapatfőnök is nagy reményekkel várja a 2014-es idényt, pláne, hogy a Caterham tavaly a konsruktőr-vb utolsó helyén zárt. „Nagyon örülök, hogy sikerült visszahoznunk Kamuit. Rendkívül népszerű versenyző, jót fog tenni az egész csapatnak, hogy egy ilyen izgalmas pilótát tudtunk szerződtetni a fejlődésünk eme kritikus szakaszában. A gyorsasága önmagáért beszél, a versenyautók fejlesztése terén szerzett tapasztalatai – különösen amíg a Toyotánál versenyzett – pedig rendkívül hasznosak lesznek számunkra, miközben az F1 egyik legnehezebb szezonjára készülődünk."

Kobajasi eredetileg a 4-es rajtszámot szerette volna, ám miután ezt Max Chilton már lefoglalta magának, a 10-est választotta. Ericsson választása a 9-es rajtszámra esett.

Szólj hozzá!

Lemondott Gyulay Zsolt és az MNASZ elnöksége

2014.01.15. 23:25 Real Simon says

Február 1-jétől távozik posztjáról a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöksége, élén Gyulay Zsolt elnökkel. A szervezet szerdai ülésén egyedül Móczár Péter általános alelnök döntött úgy, hogy marad. (MTI)

MNASZ-Gyulay Zsolt.jpgGyulay 2010-ben vette át az MNASZ elnöki posztját, egyben a Hungaroring elnök-vezérigazgatója is lett (Fotó: Berta István / Bevezetem.hu)

Úgy éreztem, hogy eljött az a lélektani határ, amikor egyszerűen muszáj lépni valamilyen irányba“ - írta a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatójaként is tevékenykedő Gyulay Zsolt az MNASZ MTI-hez eljuttatott közleményében. Hozzátette, a nemrég megtartott közgyűlésen a megosztott tagság nem választotta meg „a további működéshez elengedhetetlenül fontos" sportszakmai alelnököt.

„A mostani ülésen úgy döntöttem, hogy lemondok az elnöki tisztségemről, és Móczár Péter általános alelnökön kívül valamennyi tag hasonló döntésre jutott" - mondta Gyulay.

Az elmúlt három évet értékelve a sportvezető kiemelte, rendezték a szövetség anyagi helyzetét, az idei szezonra pedig teljes mértékben rendelkezésre állnak a működéshez szükséges pénzügyi források. Hangsúlyozta, hogy a szerdai elnökségi ülésen minden olyan döntést meghoztak, amely elengedhetetlen a további működéshez.

„Egy biztos, ha ez a lépés kell ahhoz, hogy a magyar autósport további eredményes éveket tudjon maga mögött, mi nem szeretnénk a változásoknak ellenállni" - jelentette ki Gyulay.

Magyarország az elmúlt három évben több jelentős nemzetközi versenynek adott otthont, a Hungaroringre az idén visszatér a német túraautó-bajnokság (DTM), a Forma-1-es Magyar Nagydíj szerződését pedig tavaly, a futam napján hosszabbították meg 2021-ig. Szintén ebben az időszakban nyert autokrosszban Európa-bajnoki címet Kárai Tamás és Szabó Krisztián, raliban kontinenselső lett a Bessenyey Zoltán, Nyírfás Julianna duó, Michelisz Norbert 2012-ben a túraautó-világbajnokság (WTCC) privát győztese volt, Kiss Norbert és Major Benedek pedig számos futamot nyert a kamion Eb-n.

Az MNASZ rendkívüli közgyűlését február 21-re hívták össze.

(Forrás: MTI)

 

Szólj hozzá!

Új szakemberekkel erősít a Williams

2014.01.13. 19:49 Real Simon says

Pat Symonds technikai igazgató tavaly augusztusi leigazolása után újabb remek szakemberekkel erősített a Williams F1-es csapata. Felipe Massa régi versenymérnöke, Rob Smedley érkezését is hamarosan bejelenthetik.

Bottas-Williams-F1-Canadian-GP.jpg

Pat Symonds tavaly nyári leigazolása után újabb kiváló szakemberekkel erősített a Williams F1-es csapata. Jenson Button egykori mclarenes versenymérnöke, Jakob Andreasen a Force Indiától érkezik Grove-ba, ahol a Williams fejlesztési tevékenységét fogja irányítani. Craig Wilsont egyenesen a McLarentől szerződtette a brit középcsapat, ő lesz a járműdinamikai részleg vezetője. A tesztcsapat is új vezetőt kapott Rod Nelson személyében, aki az elmúlt évtizedben a Renault-nál, majd a Lotusnál dolgozott.

„A Williamsnél elszántan dolgozunk azért, hogy jelentősen javítsunk a versenyképességünkön a következő években. Ezek az új kinevezések mutatják, mennyire komolyan gondoljuk, hogy megszerezzük a sportág legtehetségesebb mérnökeit" – fogalmazott Symonds, aki tavaly augusztusban kezdett a Williamsnél, technikai igazgatóként.

Sir Frank Williams csapata a múlt héten elengedte Xevi Pujolart, aki 2012-ben és 2013-ban Pastor Maldonado versenymérnökee volt (a spanyol mérnök a Toro Rossónál folytatja). Ezzel gyakorlatilag megnyílt az út Felipe Massa régi versenymérnöke, Rob Smedley előtt, hogy a Ferrarit elhagyva kövesse a brazil sztárt a Williamshez.

Szólj hozzá!

F1: Ki miért választotta a rajtszámát?

2014.01.12. 17:21 Real Simon says

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) jóváhagyta az F1-es pilóták által kiválasztott rajtszámokat. Az SzC_blog utánanézett, ki miért választotta éppen azt a számot, amely végigkíséri őt hátralévő pályafutása során.

Ligier-1979-depailler-R600.jpg

A 2014-re tervezett, nem technikai jellegű szabályváltoztatások közül a legnormálisabb felvetés az volt, hogy az F1-es pilóták mostantól kapjanak állandó rajtszámokat. Amerikában ez régóta bevett szokás: a NASCAR királya, Dale Earnhardt szinte egész pályafutása során a 3-as számot használta, a közönség így könnyen be tudta azonosítani kedvencét, függetlenül attól, milyen csapattal vagy autóval állt rajthoz. Noha Gilles Villeneuve esetében nem volt tudatos a 27-es rajtszám használata (a Ferrari választotta ki a 27-est és a 28-ast), a kanadai legendájával összenőtt ez a figura, pedig csak két utolsó szezonjában, 1981-ben és '82-ben használta.

5 - Sebastian Vettel
A németnek világbajnoki címvédőként idén még az 1-es számot kell használnia, de választása az 5-ösre esett. Köztudott, hogy Sebastian otthonosan mozog az F1 múltjában, statisztikáiban, ezért eshetett választása az általa is nagyrabecsült Nigel Mansell által híressé tett 5-ösre. Ezen kívül gokartos korában és a Formula BMW-sorozatban is használta ezt a rajtszámot.

3 – Daniel Ricciardo
A Red Bull új szerzeménye egyértelműen megindokolta választását a Twitteren: „Azért választottam a 3-ast, mert gokartos koromban ez volt életem első rajtszáma, emellett rajongója voltam Dale Earnhardtnak is." Ricciardo máris "DR3"-ként hivatkozik magára, ami arra utal, hogy saját brandet szeretne kiépíteni a 3-as szám felhasználásával. 

4 – Max Chilton
A Marussia szombaton (január 11-én) jelentette be, hogy 2014-ben is számít Chilton szolgálatara. Az angol két nappal később a 4-es rajtszámot választotta magának.

6 - Nico Rosberg
A Mercedes németje szintén a Twitteren adott magyarázatot választására, nem is egyet. „Király, a 6-os számot kaptam F1-es karrierem hátralevő részére! Ez a jövendőbelim és az apám szerencseszáma is egyben, remélem, nálam is működni fog!“ Keke Rosberg a 6-os számú Williams-Forddal lett világbajnok 1982-ben. A focikedvelő Rosberg más sportágakban is jártas rajongói emlékeztetnek, hogy a német labdarúgó-válogatott is hat nemzetközi tornagyőzelmet aratott eddig: 3 világbajnoki és 3 Európa-bajnoki sikert.

7 – Kimi Räikkönen
A frissen a Ferrarihoz igazolt finn nem cifrázta túl a 7-es rajtszám magyarázatát a Scuderia honlapján. „Nincs különösebb sztori a választásom mögött. Tavaly is ezt a számot használtam [a Lotusnál] és nem láttam okát, miért kellene ezen változtatnom. Szeretem, és ennyi épp elég, nemde?“

8 – Romain Grosjean
A Lotus franciájának a 8-as a szerencseszáma, ráadásul példaképe, Alain Prost is ezt használta első mclarenes szezonjában, 1980-ban. „Igen, igen, igen! Megkaptam az első választásomat, a 8-ast!“ – ujjongott a Twitteren. Az FIA minden pilótától három számot kért be, azt kellett beírniuk elsőnek, amelyiket a legjobban szeretnék. Romainnak teljesült a kívánsága.

11 – Sergio Pérez
A McLarentől elbocsátott, pályafutását a Force Indiánál folytató mexikói annak ellenére nem reagált a 11-es számra, hogy aktív twitterező. Ez a szerencseszáma, amit tavaly Monacóban a bukósisakján is megjelenített: egy jelképes rulettgolyó a 11-es számon állt meg. Második sauberes szezonjában, 2012-ben (amikor három dobogós helyezést szerzett) a 15-ös rajtszámot viselte, ezért kissé meglepő, hogy nem azt választotta a mexikói.

13 – Pastor Maldonado
A Williamstől a Lotushoz átszerződött venezuelai választását érezzük a legvagányabbnak. Egyrészt, mert a hetvenes évek óta senki sem merte bevállalni a „szerencsétlen 13-ast“, másrészt, mert egyfajta görbe tükörnek, öniróniának is felfoghatjuk ezt az autótörőként elhíresült Maldonadótól. A 13-as rajtszámtól egyébként 1926 óta óta rettegnek az autósportban, amikor a Delage csapat két versenyzője is halálos balesetet szenvedett néhány hónapon belül, ezzel a rajtszámmal. A Formula-1-ben kétszer is volt már 13-as versenyautó: az 1963-as Mexikói Nagydíjon a helyi kedvenc, Moisés Solana BRM-jén díszelgett, 1976-ban pedig egy hölgy, Divina Galica próbálta meg kvalifikálni a 13-as Surtees-Fordot a Brit Nagydíjra – sikertelenül.

14 – Fernando Alonso
A spanyol már tavaly karácsony előtt, a Santander bank sajtórendezvényén beszélt kiválasztott rajtszámáról. „A 14-es mindig szerencsét hozott nekem, egészen 1996. július 14-e óta, amikor 14 éves koromban megnyertem a gokart-világbajnokságot a 14-es számú gokarttal. Meglátjuk, hogy az F1-ben is szerencsét hoz-e nekem!“ A magyar rajongók számára Talmácsi Gábor motorversenyző tette kedvessé a 14-es rajtszámot.

17 – Jules Bianchi
(Nincs információ)

19 – Felipe Massa
A Ferraritól a Williamsre váltó brazil ezt a rajtszámot használta 2001-ben, amikor megnyerte az Euro F3000-es bajnokságot. Ez a siker utat nyitott számára a száguldó cirkuszba.

20 – Kevin Magnussen
A McLaren újonca a 20-as számú Dallara-Renault-val nyerte meg tavaly a World Series by Renault 3.5 bajnoki címét.

21 – Esteban Gutiérrez
A 21-es a Sauber mexikói reménységének a szerencseszáma. „#21EG #MyLuckynumber“ – írta a Twitteren.

22 – Jenson Button
A McLaren rangidőse ezt a rajtszámot használta 2009-ben, amikor megnyerte a világbajnoki címet a Brawn-Mercedesszel.

25 – Jean-Eric Vergne
A Toro Rosso franciája a 25-ös számmal versenyzett a WSR 3.5 bajnokságban, amikor második lett 2011-ben. Ezen kívül egyik egyik példaképe, Patrick Depailler a 25-ös számmal versenyzett a francia nemzeti csapatnál, a Ligier-nél 1979-ben.

26 – Danyiil Kvjat
(Nincs információ)

27 – Nico Hülkenberg
Hülkenberg az egyik legszerencsésebb: a többiek vagy nem akarták, vagy nem merték bevállalni Gilles Villeneuve legendás rajtszámát – ő igen, és nyert! A Force Indiához egy év kitérő után visszatalált német a tehetsége, gyorsasága és vagánysága okán méltó a 27-es rajtszám viselésére.

44 – Lewis Hamilton
Hamilton általában a 44-est használta gokartos korában, így ezt szerecseszámaként kezeli.

77 – Valtteri Bottas
A legprofibb választás: a Williams pilótája máris a hivatalos rajtszáma beépítésével írja a nevét (BO77AS). A finn így kommentálta az örömhírt a Twitteren: „Örömmel hallom, hogy megkaptam a dupla hetest – alig várom, hogy kezdődjön a szezon! #Val77eri #BO77AS 2014 #F1“

99 – Adrian Sutil
A Force Indiától a Sauberhez érkezett német a létező legmagasabb kétjegyű számot választotta. A 99-essel versenyzett a kanadai CART-pilóta, Greg Moore, aki egy tragikus versenybalesetben vesztette életét Fontanában, 1999-ben. Sutil csak ennyit írt ki a Twitterre: „#99“.

A Caterham még nem nevezte meg 2014-es versenyzőit, így a rajtszámaikat sem ismerjük.

5 komment

F1 technika: Megint felfüggesztést vált a Ferrari

2014.01.04. 14:52 Real Simon says

A Ferrari idén ejti az elmúlt két évben használt vonórudas első felfügesztést, helyette visszatér a hagyományos, tolórudas (push-rod) megoldáshoz - értesült egy megbízható német szaklap.

Ferrari-F1-fotoshow744_r600.jpgA 2013-as Ferrari (balra) magasan húzódó orra még lehetővé tette a vonórudas felfüggesztést, a 2014-es modell alacsonyabb orra viszont a klasszikus megoldást követeli meg (Grafika: Giorgio Piola / AMuS)

Nem csak Kimi Räikkönen visszatérése jelent komoly változást 2014-ben a Ferrarinál. A maranellói gárda a elmúlt két idényben a vonórudas első felfüggesztést alkalmazta F1-es autóin, idén azonban a Ferrari visszatér a hagyományos, tolórudas (push-rod) első futóműhöz – értesült az Auto, Motor und Sport.

A Scuderia hosszú idő után az F2012-n alkalmazta először a vonórudas megoldást, abban a szezonban Fernando Alonso az utolsó futamig versenyben volt a világbajnoki címért. Sokakat meglepett, amikor a McLaren is hasonló megoldással állt elő a tavalyi MP4-28-as januári bemutatóján.

Ferrari-F1-fotoshow805_r600.jpgAz FIA 2014-től 10 centiméterrel csökkentette az autók orrának magasságát

A váltást nem feltétlenül az indokolta, hogy a rendszer ne váltotta volna be a hozzá fűzött reményeket. Sokkal inkább az új szabályok, melyek értelmében 62,5 cm-ről 52,5 cm-re, vagyis 10 centiméterrel kell csökkenteni a kocsi orrának magasságát az első tengely vonalában. Az alacsonyabban húzódó orr lehetővé teszi, hogy a versenyzők lábfeje is alacsonyabbra kerüljön. Ez több teret enged a rugók és lengéscsillapítók elhelyezésére a kocsi orrának felső részében, ugyanakkor az orrkúp aerodinamikailag kiemelten fontos alsó része szabadon finomítható.

Ferrari-F1-fotoshow944_R600.jpgIlyen csúf lehet az idei Ferrari (és a többi F1-es autó) orra az új technikai előírások miatt

Mindez a Ferrari mérnökeinek meglátása szerint a hagyományos, tolórudas (push-rod) első felfüggesztés visszaállítása mellett szól.

Szólj hozzá!

A Ferrari boldog születésnapot kíván Schuminak

2014.01.03. 10:59 Real Simon says

Miközben Michael Schumacher legutóbbi F1-es csapata és kenyéradója, a Mercedes hallgat, egykori istállója, a Ferrari külön dedikált üzenetben kívánt ma boldog 45. születésnapot a kómában fekvő német világbajnoknak. Alább az üzenet.

Schumacher jump magny06.jpg

Maranello, 2014. január 3. - Különleges nap ez a Ferrari és rajongói számára, hiszen ma van Michael Schumacher születésnapja. Ő most éppen eddigi legfontosabb csatáját vívja az életéért, ezért különösen sok szeretettel küldjük neki üdvözletünket.

Számtalan csodálatos pillanatot éltünk meg együtt, és mi a 72-es számot választottuk. Nem teljesen véletlenül: ez a szám reprezentálja Michael és a Scuderia együtt elért győzelmeit 1996 és 2006 között: 72 GP-győzelem, amely nekünk, csapattagoknak és az „ágaskodó ló“ rajongóinak milliói számára olyan sok örömöt okozott. Felejthetetlen pillanatok, amelyek Michael odaadásával, elhivatottságával és elszántságával párosulva örökre a Ferrari nagyszerű családjának tagjává tették őt.

Mindenki a Ferrarinál folyamatosan figyelemmel kíséri [Schumacher] állapotának alakulását, Luca di Montezemolo elnökkel és Stefano Domenicali csapatvezetővel az élen. A mai napon kétszer annyi okunk van a legjobbakat kívánni neki.

Forza Michael!

A Ferrari eredeti üzenete itt olvasható: http://formula1.ferrari.com/news/double-wishes-michael-2

Szólj hozzá!

Coulthard: „Remélem, Michael túléli, hogy lássa, mennyi szépet mondanak róla az emberek!“

2014.01.01. 16:09 Real Simon says

„Visszatekintve tudom, hogy sohasem voltam a hétszeres világbajnok szintjén. De az, hogy ellene versenyeztem, hitelesebbé teszi a Formula-1-es pályafutásomat“  írja Michael Schumacherről David Coulthard. A skótok F1-es pilótából lett tévékommentátora, aki 2001-ben második lett a vébén Schumacher mögött, a Daily Telegraph hasábjain értékelte viszonyát egykori riválisával, megkapó őszinteséggel.

DC_Schumi Imola 2000.jpgCoulthard és Schumacher a 2000-es San Marinó-i Nagydíj dobogóján, Imolában. Itt a német győzött (Fotók: DPPI)

"Csodálatos volt látni az elmúlt napokban, hogy mennyien aggódnak Michael Schumacherért, és ez nemcsak a Formula-1 világából, hanem a sporttal egyébként nem foglalkozó körökből is érkezett. Úgy vélem, ez megerősíti Michael státuszát, mint igazi sportnagyság. Remélem és imádkozom érte, hogy túlélje [a síbaleset utáni lábadozást], hogy lássa, mennyi szépet mondanak, írnak róla az emberek.

Nem hiszem, hogy Michael valaha is megkapta azt a dicséretet vagy elismerést, amit az elképesztő eredményei indokolnának. És ezt bizonyos idő elteltével, rálátással mondom. Évekig Michael volt a kedvenc negatív rajzfilmhős, főleg nálunk, Nagy-Britanniában. Részben persze azért, mert német, másrészt, mert kíméletlenül hatékony és ultra-agresszív volt. Amíg olyan korábbi nagyságok, mint Sir Jackie Stewart vagy Juan Manuel Fangio nyitva hagyta az ajtót a riválisainak versenyzés közben – attól tartva, hogy esetleg egy halálos balesetet kockáztatnak –, addig Michael csakis a győzelmet tartotta szem előtt.

Olykor persze átlépett a józan ész határán – Jerez 1997 és a 2006-os Rascasse-megállás jut hirtelen eszembe –, és ezek a kellemetlen események támadási felületet adtak a sportág puristáinak. Egyesekben, köztük bennem is rossz hírű bajnokként maradt meg. De az eredményeivel nem lehet vitatkozni. Végeredményben őrá is ugyanazok a szabályok vonatkoztak, ugyanazok a versenybírók kalauzolták, akik minket. És a földbe döngölt mindannyiunkat.

DC_Schumi Monaco 2002_600.jpg"Amikor meg tudtam verni egy-egy győzelemért, tudtam, hogy nagyon jó munkát végeztem." A 2002-es Monacói Nagydíjon DC egyik legszebb diadalát aratta, Schumit megelőzve

Olykor nagyon bosszantóan tudott viselkedni. Számos alkalommal kerültem összetűzésbe Michaellel, ezek közül leghíresebb a spái karambolunk volt 1998-ban, amikor a vizes pályán összeütköztünk, aztán átrohant a McLaren garázsába és rámrivallt, hogy meg akartam ölni őt. Később, amikor mindketten lehiggadtunk, megkérdeztem tőle, vajon előfordult-e már életében, hogy bármikor, bármivel kapcsolatban tévedett? „Nem emlékszem ilyenre“ – válaszolta. Számomra ez mindent elmond az emberről. Végtelen önbizalma volt – de ez tette őt bajnokká.

És micsoda bajnokká! 91 nagydíjat és hét világbajnoki címet nyert. Most már, szintén rálátással kijelenthetem, hogy sohasem voltam az ő szintjén. Amíg az ember versenyez, ezt sosem vallhatja be még magának sem, de most már gond nélkül megtehetem. Számomra Michael volt a viszonyítási pont. Amikor meg tudtam verni egy-egy győzelemért, vagy a dobogóért folytatott csatában, tudtam, hogy nagyon jó munkát végeztem. Ezek több tiszteletet adtak a pályafutásomnak.

Ahogy már utaltam rá, a viszonyunk nem mindig volt felhőtlen, de Michael kettős énnel rendelkezett. Kőkemény vetélytárs volt, ugyanakkor családos ember is: nagylelkű és kedves. Ha valaki bekerült a legszűkebb bizalmi körébe, ahhoz lojális maradt. De ha nem, képes volt átvágni az ember torkátSosem tudtam pontosan, én melyik táborba tartozom, de miután mindketten több szállal kötődünk a Mercedes-Benzhez, időről időre egy társaságba kerültünk. Emlékszem, Michael mindig meghívott engem is a Német Nagydíjat követő privát bulikra, ahol késő éjszaka, néhány ital után együtt szivaroztunk és arról elmélkedtünk, milyen szerencsések vagyunk, hogy azt csinálhatjuk, amit imádunk.

Mindig is kölcsönösen tiszteltük egymást. Amikor Michael 2006 végén visszavonult, odajött hozzám és felajánlotta, hogy cseréljünk bukósisakot. Nekem eszembe sem jutott volna ilyesmi – miért akarná ő az én sisakomat? De tudta rólam, hogy gyűjtöm a bukósisakokat és nagy megtiszteltetésnek vettem, hogy felajánlotta a sajátját. Azóta is a legféltettebb kincseim között őrzöm, és tudom, hogy ő is otthon tartja az enyémet Svájcban.

DCMcLa MSFerr USA2000.jpg

Szerintem Michael még elismertebb lenne, ha nem égetett volna fel minden hidat maga mögött a brit médiával, amelytől – legalábbis a pályafutása első szakaszában – teljesen elzárkózott. Úgy vélem, Sebastian Vettel sokat tanult ebből. Michael a Mercedesszel történt visszatérése után sokkal emberibb arcát mutatta, és vicces, de ezzel sokkal inkább erősítette a róla kialakult képet, mintsem károsította. Az, hogy nehezen tudta felvenni a versenyt Sebastiannal, Lewis Hamiltonnal vagy Fernando Alonsóval, még ha gyakran önhibáján kívül is, megmutatta, hogy az idő nem vár senkire. Az első F1-es szereplése [1991-2006] idején túl könnyű volt azt mondani, hogy már mindent besöpört előttük. Ahogy szenvedett a Mercedesszel, sokakban – bennem mindenképpen – új tiszteletet ébresztett az iránt, hogy korábban milyen elképesztő egyenletességgel hozta az eredményeket.

Ez a síbaleset egyszer s mindenkorra összekötötte Michaelt mindannyiunkkal. Egy teljesen átlagos családapa harcol a túlélésért, a felesége, gyermekei ott állnak az ágya mellett és azért imádkoznak, hogy lábaljon ki a bajból. Ehhez mindannyian tudunk kötődni érzelmileg. Mindebben az a rettenetes, hogy egy ilyen balesetnek kell történnie ahhoz, hogy kifejezzük, mit érzünk valójában a másik ember iránt.

Annak tudatában, hogy Michael gyors orvosi segítséget kapott és azóta is a létező legjobb kezelésben részesül, őszintén remélem, hogy újra győztesként kerül ki ebből a csatából. És amikor magához tér, rá fog jönni, milyen nagy megbecsülés övezi."

Szólj hozzá! · 1 trackback

Schumacher kritikus állapotban, kómában a síbalesete után

2013.12.29. 19:12 Real Simon says

Síelés közben súlyos fejsérülést szenvedett Michael Schumacher a Francia-Alpokban.         A hétszeres Formula-1-es világbajnok bukott és sziklának ütközött, és noha viselt bukósisakot, az első hírek szerint agyrázkódást, a későbbi híradások szerint agyvérzést szenvedett. A baleset helyszínéről a moutiers-i kórházba, majd onnan helikopterrel a grenoble-i klinikára szállították. Schumacher kritikus állapotban, mesterséges kómában fekszik a klinikán, ahol családja és több F1-es kulcsfigura szorít érte.

Schumacher skiing 2003.jpg

Síbaleset következtében agyrázkódást szenvedett Michael Schumacher Franciaországban. A baleset délelőtt 11 óra után néhány perccel történt a Francia-Alpokhoz tartozó, 2738 méter magas Sailure-hegyen, két sípálya találkozásánál. A mentőcsapatot a Schumival együtt síelő barátai riasztották, a mentők alig 8 perc alatt értek ki a helyszínre. A hétszeres világbajnokot 11:53-kor helikopterrel szállították az Albertville-Moutiers-i kórházba, ahol az orvosok agyrázkódást diagnosztizáltak.

„Sokkos állapotban került be hozzánk és kissé nyugtalan volt, de mindvégig tudatánál maradt. Nagy valószínűséggel agyrázkódást szenvedett, de komoly baja nem történt“ – számolt be a moutiers-i kórház főorvosa, Christophe Gerignon-Lecomte még vasárnap délután.

LEGFRISSEBB: Michael Schumacheren életmentő operációt hajtottak végre, kómában fekszik a grenoble-i klinikán. A hétszeres világbajnok életéért küzdő orvoscsoportot Serge Saulnier professzor vezeti, aki a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) idegspecialistája. Valószínű, hogy Schumachert az orvosok tartják mesterséges kómában.

A Bild.de úgy tudja, Schumacher mellett van felesége, Corinna, valamint két gyermeke, Gina Maria (16) és Mick (14) is. Vasárnap este a klinikára érkezett Bernie Ecclestone, Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke, Jean Todt (Schumacher egykori ferraris csapatfőnöke és barátja), Ross Brawn (benettonos és ferraris stratégája, mercedeses csapatfőnöke és jó barátja), valamint egykori versenyzőtársa és barátja, Olivier Panis is. Számos volt és jelenlegi Formula-1-es pilóta, autóversenyző együttérzését és bizakodását fejezte ki Schumacher állapotának javulása iránt. Két brazil excsapattársa, Rubens Barrichello és Felipe Massa, valamint a Marussia pilótája, Jules Bianchi azt írta a Twitteren, imádkoznak a német bajnokért. Massa "testvérének" nevezte Schumachert.

A 44 éves ex-autóversenyző sajtószóvivője, Sabine Kehm még vasárnap késő délután elmondta: „Michael egy privát sítúrán vett részt Franciaországban, ahol felborult és megsérült a fején. Kórházba került, ahol professzionális gondoskodásban részesül. Kérjük mindenki megértését, de jelen helyzetben nem adhaunk ki további információkat Michael egészségi állapotáról.“

Szólj hozzá!

F1-es válságtanács összehívását kezdeményezte a Ferrari elnöke

2013.12.20. 20:37 Real Simon says

A Formula-1 problémáinak megvitatására válságülést kezdeményezett Luca di Monzetemolo. A Ferrari elnöke januárban valamennyi istálló vezetőjét meghívná Maranellóba, hogy egy „békés, konstruktív megbeszélésen“ megvitassák a sportág aktuális gondjait, a rajongók többsége által visszautasított dupla pontozást, illetve azt, milyen irányba kellene terelni a sportágat a sikeres jövő érdekében.

Montezemolo Ferrari Monza13_600.jpg

Január végén a Ferrari székhelye, Maranello adhat otthont annak a konferenciának, amelyet Luca di Montezemolo kezdeményezett, és amelyen az összes F1-es istálló vezetőjére számít. A Scuderia elnöke szerint a száguldó cirkusz egyes, nemrégiben jóváhagyott szabályok miatt rossz irányba halad, ami ellen sürgősen tenni kell, méghozzá egységes fellépéssel. A válságértekezlet egyik alapvető témája a sportág fejlődési iránya kell hogy legyen, csapatérdekektől függetlenül.

Különösen sok kritika érte a 2014-es szezon utolsó futamára tervezett dupla pontozást, amit az FIA Motorsport Világtanácsa december elején elfogatott, de a rajongók túlnyomó többsége ellenszenvét fejezte ki az új szabály iránt. A Ferrari elnöke régóta szorgalmazza azt is, hogy módosítsák a konstruktőr kifejezés definícióját az F1-es technikai szabálykönyvben, azaz, a nagy csapatok a kisebb csapatok számára is gyárthassanak és adhassanak el versenyautót.

„Szándékomban áll minden csapatot meghívni Maranellóba – nem azért, hogy egy bizonyos dologról beszéljünk, ami egy-két csapatnak előnyére válhatna, hanem azért, hogy az F1 általános megközelítéséről, a jövőről beszéljünk. Úgy vélem, a csapatoknak [csapatvezetőknek] a kemény versenyhétvégéken kívül – ahol a felkészülés mellett a szponzorokkal, a televízióval, a közönséggel is törődni kell – nincs más lehetőségük, hogy egy békés napot együtt töltsenek és a jövővel foglalkozzanak“ – idézi Montezemolót az Autosport.

Montezemolo car reveal13_600.jpg
„Szeretném, ha ez a megbeszélés nagyon konstruktívan zajlana, ha nem a versenyzésről, hanem a sportág lényegéről beszélgetnénk a többiekkel. Előremutató javaslatokkal kell előállnunk anélkül, hogy bárkit a sarokba szorítanánk – és nem az asztal alatt döntenénk. Nagyon nyíltnak képzelem ezt a megbeszélést. Párbeszédet szeretnék a csapatvezetők között, ami nem a versenyzésről, hanem a sportág problémáiról szól“ – fejtette ki a Ferrari elnöke.

Luca di Montezemolo már a Ferrari karácsonyi évzáró vacsoráján utalt arra, hogy ideje lenne megvitatni régóta dédelgetett tervét, miszerint a (nagyobb) csapatok számára tegyék lehetővé egy harmadik autó megépítését, amit eladhatnának vagy bérbe adhatnának a kisebb csapatoknak. Emellett szorgalmazta a pontduplázásos szabály újratárgyalását, miután ez a rajongók mellett a csapatok egy részénél is kiverte a biztosítékot.

Szólj hozzá!

WTCC: Argentin sztárral erősített a Citroën

2013.12.17. 22:24 Real Simon says

José-Maria López lesz a Citroën harmadik gyári pilótája a 2014-es WTCC-szezonban – jelentette be a francia gyártó. A háromszoros argentin túraautó-bajnok a négyszeres világbajnok, Yvan Muller és a 9-szeres ralivilágbajnok, Sébastien Loeb csapattársa lesz.

Lopez_Race2_ARG_res600.jpg

Tizenhárom világbajnoki címmel és három nemzeti bajnoki címmel a soraiban a Citroën csapata lazán a legeredményesebb WTCC-csapat lesz jövőre. A francia márka sportfőnöke, Yves Matton egy versailles-i sajtókonferencián jelentette be, hogy a WTCC-címvédő Yvan Muller és a WRC-ből túraautókra váltó Sébastien Loeb mellett az argentin sztár, José-Maria López vezetheti a harmadik gyári C-Elysée-t 2014-ben.

López már szeptemberben kipróbálta a franciák vadonatúj versenyautóját Valenciában, de „keményen dolgoztunk azon, hogy mindez titokban maradjon“ – mondja Matton. „2014-ben egy harmadik autót is csatasorba állítunk a teljes szezonra, és örömmel jelenthetem be José-Maria „Pechito“ Lópezt a sorainkban.“

López három TC2000-es (hazája túraautó-bajnokságának rövidítése) bajnoki cím megszerzése után idén augusztus elején mutatkozhatott be a WTCC-ben, a sorozat argentínai fellépésén. Fredy Barth BMW-jét kormányozva az első futamon az ötödik helyet szerezte meg (ezzel megnyerte a privát indulók számára kiírt Yokohama Trophyt), a másodikat pedig megnyerte. Ezzel az egykori WSR- és F3000-es pilóta kivívta ellenfelei tiszteletét, egyúttal magára vonta a Citroën gyári beszállását előkészítő Matton figyelmét is.

"Az argentínai második futam megnyerése tette lehetővé számomra ezt az esélyt. Azt követően kerültem először kapcsolatba a Citroënnel, és rövid időn belül két teszten (Valenciában és Monzában) is részt vettem, amik jól sikerültek. Ezután kötöttük meg a szerződést" - meséli Pechito.

Citroen C-Elysée WTCC_600.jpg

„Nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetek. Miután Córdobából jövök [ez a WRC Argentin-rali központi városa], nagy ralirajongó vagyok, már feltörekvő pilóta koromban csodálója voltam Sébastiennek. Ő és Yvan a világ legjobb versenyzői közé tartoznak, a csapattársuknak lenni nagyon különleges számomra. Hihetetlenül örülök, hogy megkaptam ezt a lehetőséget, életem álma válik ezzel valóra“ – jelentette ki López.

Pechito célja eleinte az lesz, hogy a lehető legjobb eredményeket hozza, ezzel hozzájáruljon a C-Elysée továbbfejlesztéséhez. Később pedig... ez majd kiderül!

Szólj hozzá!

Boullier a Twitteren cáfolta, hogy elhagyja a Lotust

2013.12.16. 20:14 Real Simon says

A hétvége nagy (kamu)híre volt, hogy Eric Boullier, a Lotus csapatvezetője távozik az enstone-i gárda éléről. A csapatfőnök hétfőn a rémhírek csatornáján, a Twitteren tagadta távozásának hírét, pedig egyesek már a Ferrarinál látták, Stefano Domenicali székében.

BOULLIER_LOPEZ LotusBAH.jpgBoullier (balra) továbbra is Gérard Lopezzel, a Genii tulajdonosával képzeli el a saját és a Lotus csapat jövőjét (Fotó: Lotus/LAT)

Szombat este röppent fel a hír, hogy Eric Boullier csapatvezető távozik a Lotustól. Hagyományosan jól értesült brit és német források úgy tudták, a francia csapatfőnök (aki egyúttal a GP2-ben szereplő DAMS társtulajdonosa is) a Force Indiánál folytatja pályafutását. Más források pedig egyenesen azt vizionálták, hogy az évek óta ingatag székben ülő Stefano Domenicali helyére pályázik a Ferrarinál.

Boullier hétfőn maga cáfolta a távozásáról szóló híreket. „Kedves követőim, semmilyen más ajánlatot nem kaptam és nem szándékozom távozni a Lotustól. Köszönöm a támogatásotokat!“ – írta a Twitteren.

A Lotus körüli nyugtalanság oka a csapat rossz anyagi helyzete. Mint ismeretes, az enstone-i gárda tulajdonosa, a Gérard Lopez kezében lévő Genii Capital tízmillió euróval tartozik Kimi Räikkönennek. A finn világbajnok az idei Abu-dzabi Nagydíj után már nem is volt hajlandó visszaülni a Lotus-Renault-ba, hátfájására, illetve műtétjére hivatkozva.

Az arab-amerikai Quantum Motorsport befektetői csoport sokmillió eurós ajánlatot tett a csapat 35%-os tulajdonrészére, de az üzlet máig nem jött létre és kérdéses, hogy összejön-e valaha. A jelenlegi tulajdonosok között is dúl a háború: az egyik befektető, Andrew Ruhan állítólag meg akar válni Gérard Lopeztől és Eric Luxtól, hogy így hozzájuthasson ahhoz a 60 millió euróhoz, amit befektetett a Genii Capitalba. Az üzletemberek belviszályán nemcsak Boullier sorsa és Räikkönen kifizetése, hanem a csapat 500 alkalmazottjának kifizetése is múlik.

Szólj hozzá!

A McLaren megkörnyékezte a szabadságra vonuló Ross Brawnt

2013.12.15. 15:51 Real Simon says

Ross Brawn bejelentette: félévre szabadságra megy, hogy kipihenje magát, miközben mérlegeli az F1-be történő visszatérésének lehetőségeit. Brit sajtóértesülés szerint a Mercedes egykori csapatvezetőjét megkörnyékezte Ron Dennis, akinek egykori csapata, a McLaren 2015-ben a Honda gyári támogatásával célozza meg a világbajnoki címet. Egyelőre mindenki tagad, de nem zörög a haraszt...

RossBrawn-and-Whitmarsh_2009.jpgRoss Brawn és Martin Whitmarsh viszonya remek - Ron Dennis ebbe akar belerondítani?

Ross Brawn az elmúlt négy évben a Mercedes csaatvezetőjeként tevékenykedett, de a stuttgarti istállónál idén végrehajtott vezetői változások következtében úgy érezte, feleslegessé vált a rendszerben, ezért a 2013-as idény végén távozott. Brawn – aki a Benetton és a Ferrari után saját csapatát, a Brawn GP-t is világbajnoki címre vezette 2009-ben – féléves szabadságra megy, hogy kedvenc hobbijának, a műlegyes horgászatnak hódolhasson.

A spekulációknak az adott táptalajt, hogy a McLaren korábbi csapatvezetője, Ron Dennis informálisan megkörnyékezte Brawnt és a szándékai iránt érdeklődött. „Valóban beszélgettem Ross-szal, amikor egy lövészeten vettünk részt. Csevegtünk erről-arról, és miután mindketten régóta az autósportban mozgunk, elkerülhetetlenül szó esett az élet dolgairól és a versenyzésről is. Ezen túlmenően azonban semmi extra nem történt, csak a szokásos dolgok. Úgy tudom, hogy egy évre szabadságra készül" – nyilatkozta Dennis a BBC-nek.

Noha ez önmagában kevés lenne a Brawn-McLaren-Honda kapcsolat létrejöttéhez, a BBC Sports megkeresésére a wokingi istálló sajtószóvivője kiemelte: Brawn és Martin Whitmarsh, a wokingiaik jelenlegi csapatfőnöke kiváló viszonyban van. „Martin és Ross több mint 20 éve ismeri egymást, remekül kijönnek egymással és gyakran beszélgetnek. Tudomásunk szerint Ross jól megérdemelt szabadságára készül jövőre" – idézi a meg nem nevezett McLaren-csapattagot a brit sajtó.

BRAWN Winners Trophy HUN_600.jpgBrawn a Mercedes eddigi utolsó győzelmi trófeájával, a Magyar Nagydíj dobogóján (Fotó: Mercedes F1)

Ron Dennis ugyan évek óta nem vesz részt közvetlenül az F1-es csapat irányításában, nemrég pedig a McLaren igazgatótanácsában betöltött döntéshozói pozícióját is elvesztette, de 25%-os tulajdonrésszel rendelkezik a gárdánál. Egyes források szerint az egykori csapatfőnök újabban szeretne visszatérni az F1-es csapat vezetésébe, amihez (Martin Whitmarsh leváltásához) szövetségest lát Brawnban.

Brawn egyelőre pihenésre vágyik, nem akar a sportággal kapcsolatos terveiről beszélni. „Legalább jövő nyárig nem kívánok a jövőmmel kapcsolatos dolgokról nyilatkozni. Ki akarom szellőztetni az agyamat, kipihenni magamat és azután elgondolkodni azon, hogy szeretnék-e visszatérni az F1-be – persze, csak akkor, ha lehetőségem adódik rá. Jövő év elején kezdem a horgásztúrámat, és csak az idő fogja megmondani, hogy én és a Formula-1 találkozunk-e még valaha" – fogalmazott az 59 éves szakember.

Szólj hozzá!

Tíz nap alatt 3 bejelentés: Sutil a Saubernél, Pérez a Force Indiánál folytatja

2013.12.13. 17:47 Real Simon says

Németet németre cserélt a Sauber: a svájci gárda Adrian Sutilt szerződtette a Force Indiához távozó Nico Hülkenberg helyére. Hülkenberg új csapattársa a McLarentől menesztett Sergio Pérez lesz a Force Indiánál, míg a Sauber kettes számú ülésére Esteban Gutiérrez és az orosz újonc, Szergej Szirotkin pályázik.

SUTIL port FI_600.jpgAdrian Sutil 109 futam után csapatot vált, a Force Indiánál eltöltött hat év után a Saubernál folytatja (Fotó: Force India)

Tíz nap alatt három új igazolás történt a száguldó cirkuszban. A Sauber f1 Team pénteken jelentette be, hogy megállapodot Adrian Sutillal, aki előzőleg hat szezont húzott le az indiai-brit alakulatnál.

„Noha már jó ideje tudtam, hogy merre tartok [a Sauberhoz], a tárgyalások jobban elhúzódtak a vártnál. Ennek a bejelentésnek köszönhetően azonban eggyel több okom lesz ünnepelni karácsonykor“ – fogalmazott Sutil. „Már jó ideje kapcsolatban álltam Monishával (Kaltenborn, a Sauber csapatvezetője), aki mindig éreztette velem, hogy nagyra értékeli a versenyzői képességeimet. A Force Indiánál töltött, hat sikeres év után ideje volt új kihívást kersnem. Elszántan fogok küzdeni, hogy kivegyem a részemet a Sauber F1 Team sikerre viteléből. A csapat hosszú és sikeres motorsportbeli ténykedése, a lenyűgöző gyárral és az F1 egyik legjobb szélcsatornájával együtt régóta csodálattal tölt el" – mondta a 30 éves német.

PEREZ Mallya Force14_600.jpgVijay Mallya állítja: nem a 15 millió eurós hozomány miatt szavazott bizalmat Sergio Péreznek (Fotó: Force India)

Miután Sergio Pérezt menesztették a McLarentől, csak idő kérdése volt, mikor bukkan fel valamelyik istállónál, amely technikai kapcsolatban áll a wokingiakkal. A Force India bejelentése Pérez szerződtetéséről összefüggésben állhat azzal, hogy Vijay Mallya gárdája a McLarentől kapja a hajtásláncot. „Az első választásom a Force India lett volna. Fiatal, de nagyon összetartó csapat, amely az elmúlt években versenyképes autókat épített. A jövő év az új szabályok miatt nagy kihívás lesz, de jó érzésekkel készülök 2014-re" – fogalmazott Pérez, miután Vijay Mallya csapatfőnök bejelentette, hogy a mexikói lesz Nico Hülkenberg új csapattársa.

Mallya hangsúlyozta: elsősorban nem a pénz motiválta, amikor úgy döntött, hogy mindkét 2013-as pilótáját (Sutilt és Paul di Restát is) lecseréli 2014-re. „Sohasem áldoznám fel a versenyzőim minőségét a pénzért cserébe, ez nem az én stílusom. Bármelyik pilótámat megtarthattam volna, de végeredményben már megpróbáltuk együtt, mindketten hosszú időt töltöttek a csapatnál. Konzultáltam a csapat többi vezetőjével és mind azt mondták: jövőre új autók, új szabályok jönnek, vágjunk neki két új, sikerre éhes pilótával az új szezonnak! Sergio teljesen megfelel ennek az elvárásnak: talpraesett srác, aki éhes a sikerre, és pontosan erre van most szükségünk" – jelentette ki az indiai mogul.

FORCE HULK-back 2014_D_600.jpgNico Hülkenbergnek a Force Indiánál kell kihúznia, amíg egy komoly csapat is felfedezi végre

A csapatfőnök hozzátette: Pérez leszerződtetésének köszönhetően új piacok nyílnak meg előttük az amerikai kontinensen. „Sergión keresztül új lehetőségek nyílhatnak meg előttünk Mexikóban és Latin-Amerikában; a világnak ez a része eddig egy sötét folt volt számunkra. Csakhogy én nem hiszek a fizetőspilóta-koncepcióban. A múltban többször lett volna lehetőségem rá, hogy fizetős pilótákat alkalmazzak, de a csapatnak nem ez a filozófiája. A pénz teljesen ierreleváns volt."

Pérez állítólag 15 millió eurónak megfelelő szponzori „csomagot" hoz magával a Claró és a Telmex cégek tulajdonosa, Carlos Slim Junior támogatása révén.

Noha a szakma a nyár közepe óta kész tényként kezelte, hogy az orosz támogatók Sauberhez érkezésének egyik féltétele egy orosz versenyző (az AutoGP-ből ismert Szergej Szirotkin) alkalmazása, ez most közel sem tűnik ilyen egyértelműnek. A csapat 2013-as újonca, Esteban Gutiérrez ugyanis a szezon utolsó harmadában egyre jobb eredményeket tudott felmutatni, sokat fejlődött, így elképzelhető, hogy megtarthatja helyét Sutil mellett.

Szólj hozzá!

Csak hat csapatot érdekel a decemberi F1-es teszt Bahreinben

2013.12.09. 21:35 Real Simon says

Hiába változtatta meg az F1-es csapatok tesztelésére vonatkozó szabályt a szövetség, csak a Red Bull, a Mercedes, a Ferrari, a McLaren, a Force India és a Toro Rosso látja értelmét, hogy részt vegyen a december 17-19. között, Bahreinben megrendezendő próbafutamokon.

Forceindia_Bahrain 2013_600.jpgVijay Mallya komolyan gondolja, hogy 2014-ben "komoly eredményekre pályázik" Nico Hülkenberggel: a Force India részt vesz a decemberi gumiteszten, Szahírban (Fotó: Force India F1)

Bernie Ecclestone, a Pirelli vezérkara és a csapatok nyomására a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) F1-es Tanácsa feloldotta azt a megkötést, hogy az alakulatok csak kétéves kasztnival és régebbi gumikkal tesztelhetnek. Ennek ellenére az istállók mérsékelt érdeklődést tanúsítanak a 2013-as autókkal végrehajtható, rendkívüli szahíri gumitesztelés iránt.

Az F1-es alakulatok eredetileg a Brazil Nagydíj pénteki edzésnapján próbálhatták volna ki először a Pirelli 2014-es gumikeverékeit, ám az edzéseket nagyrészt elmosta az eső. A közel háromhetes huzavona után december 17-19. közé kitűzött gumipróbákra csak a négy nagycsapat (Red Bull, Mercedes, Ferrari, McLaren), valamint a Force India és a Toro Rosso jelezte részvételét. A Lotus, a Sauber, a Williams, a Marussia és a Caterham távolmarad a közel-keleti rendezvényről, amely pedig lehetőséget adna nekik a fiatal pilóták vezetési rutinjának növelésére is.

Pirelli-F1-Reifen-2012.jpg
A Pirelli eredetileg a csapatokkal szerette volna megfizettetni a háromnapos gumiteszt költségeit, ám miután egyetlen istálló sem volt hajlandó a zsebébe nyúlni, az F1 gumiszállítója végül magára vállalta a pályabérlés és a biztonsági személyzet költségeit.

3 komment

Elfogadták a WTCC 2014-es versenynaptárát

2013.12.04. 21:39 Real Simon says

Az FIA Motorsport Világtanácsa jóváhagyta a túraautó-világbajnokság 2014-es versenynaptárát. A Citroën beszállásának köszönhetően a WTCC tavasszal visszatér Franciaországba, és kilenc év után újra lesz futam a legendás Spa-Francorchamps-i pályán is. A Hungaroring a szokásos időpontban, május első hétvégéjén látja vendégül a mezőnyt.

Start_Race1_Hun13-r600.jpg

Megkezdte rendes éves közgyűlését a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa Párizsban. A rendezvény első napján elfogadták a WTCC túraautó-világbajnokság 2014-es versenynaptárát. A szezon szokás szerint tizenkét fordulóból, azaz 24 versenyből áll majd.

Újdonság, hogy kiesett az elmúlt években szezonnyitó Monza, amelynek ejtésében a gyér helyszíni nézettség mellett idén a rossz idő is közrejátszhatott. Az eredeti tervekkel szemben nem lesz WTCC-futam a brazíliai Curitibában sem. Az idénynyitó versenyt a marrákesi utcai pályán rendezik meg 2014. április első hétvégéjén.

A Citroën gyár beszállásának köszönhetően (pilóták: Yvan Muller és Sébastien Loeb) a túraautó-vb mezőnye visszatér Franciaországba, a bajnokság 3. és 4. futamának a Le Castellet melletti Paul Ricard pálya ad otthont. Korábban a pau-i városi pályán rendeztek versenyt, 2007-2009 között. Kilenc évvel a sorozat legutóbbi fellépése után valószínűleg újra lesz verseny a belgiumi Spa-Francorchamps-ban is. A feltételes mód oka, hogy a WTCC szervezőinek előbb meg kell egyezniük a pálya promóterével, aki nem más, mint Bernie Ecclestone.

WTCC Giovanardi Spa 2005_600.jpgA WTCC első szezonja, 2005 után visszatér a mezőny Spa-Francorchamps-ba (Fotók: FIAWTCC.com) 

Marcello Lotti, a WTCC promótere idén nyáron még fogadkozott: mindent megtesz, hogy visszatérhessenek Brazíliába, a curitibai pályára, de a jelek szerint a brazilok nem tudták garantálni a futamok megrendezéséhez szükséges anyagi hátteret. Maradt viszont a kalendáriumban az argentínai forduló, a Río Hondo-pálya rendkívül népszerűnek bizonyult mind a rajongók, mind a versenyzők körében.

A Hungaroring helyet cserélt a Slovakiaringgel, Mogyoródon a szokásos időpontban, május első hétvégéjén vendégeskedik majd a mezőny. Helycsere történt a szezon végén is: Sanghajban október 12-én, Szuzukában két héttel később rendeznek WTCC-fordulót.

WTCC versenynaptár 2014.

Április 5-6.         Marrákes (MAR)*
Április 19-20.      Le Castellet (FRA)*
Május 3-4.         Hungaroring (HUN)

Május 10-11.      Slovakiaring (SVK)
Május 24-25.      Salzburgring (AUT)
Június 7-8.         Moscow Raceway, Moszkva (RUS)*
Június 21-22.      Spa-Francorchamps (BEL)**
Augusztus 2-3.    Termas de Río Hondo (ARG)*
Szeptember 13-14. Sonoma (USA)*
október 11-12.     Sanghaj (CHN)*
Október 25-26.    Szuzuka (JAP)
November 15-16.  Makaó (MAC)*

* A helyi autósport-szövetség jóváhagyásának függvényében
** A promóterrel való megegyezés függvényében

Szólj hozzá!

Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása