HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Szakad a FOTA: a Ferrari és a Red Bull kilépett

2011.12.03. 09:56 Real Simon says

A Ferrari és a Red Bull Racing úgy döntött, kilép a Formula-1-es csapatok szövetségéből, a FOTA-ból, miután nem sikerült egyezségre jutniuk a többi istállóval a 2012-es költségszabályozásról, illetve a sportág működését szabályozó Concorde-szerződésről.
 
A Red Bull és a Ferrari megelégelte a kötélhúzást, egyet nem értést a FOTA-n belül: kiléptek (Fotó: Active Pictures)

Az F1-es csapatvezetők még az idényzáró Brazil Nagydíjon ültek össze, de miután ott sem sikerült dűlőre jutni a 2012-es költségplafonra (Resource Restriction Agreement, RRA) vonatkozó irányelvekben, Christian Horner és Stefano Domenicali közös közleményt juttatott el a FOTA-hoz, amelyben jelezték kilépési szándékukat.
 
Ezt a FOTA sajtószóvivője is megerősítette. „A FOTA részéről megerősítem, hogy megkaptuk a két csapat kiszállási szándékáról szóló nyilatkozatot. Miközben vizsgáljuk a következő lépéseket, a FOTA a jelenlegi tagjaival tovább folytatja tevékenységét, hogy elérje kitűzött céljait” – idézi a szóvivőt a Autosport magazin.
 
A Ferrari csapatvezetője, Stefano Domenicali még a Koreai Nagydíjon nyilatkozott: „Ha a FOTA-ban ilyen bizalmatlan légkör uralkodik, akkor mi értelme van a szervezetnek? Mi tudjuk, miért jött létre a FOTA, de most meg kell vizsgálnunk, hogy mik a FOTA céljai, hgy továbbra is szükség van-e rá, és hogy van-e egyáltalán jövője.”
 
A Red Bull részéről Christian Horner csapatfőnök szintén Jeongamban így beszélt: „A FOTA egy útkereszteződéshez érkezett, ahol szembe kell néznie néhány előre vivő kulcskérdéssel, különben egyszerűen kiszállunk. Ez ilyen egyszerű. A fő kérdés továbbra is a Concorde-szerződés, hogy milyen irányba vigyen, és alapvetően az RRA. Ha a FOTA-n belül sem tudunk megegyezni ezekben a kérdésekben [a többi csapatvezetővel], egyáltalán, mi szükség van a szervezetre?”
 
A FOTA szabályzata szerint bármely istállónak két hónappal a kilépése előtt kell jeleznie szándékát. A Ferrari és a Red Bull kilépésére ennek alapján, a gyakorlatban jövő februárban kerülhet sor. A két nagycsapaton kívül jelenleg a Hispania (HRT) sem tagja a FOTA-nak. Colin Kolles csapatfőnök - különc módon - megalapította a One Team Association-t (Egy Csapat Szövetsége), amelynek csak a HRT tagja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr593433565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása